kerstgroepenexpositie in nationaal tinnen figuren museum

Als de dagen korten, haasten de 160 leden van de Vereniging Vrienden van de Kerstgroep om hun kerstgroepen weer te voorschijn te halen. Eén van die leden is ds. Thijs Oomens. Hij verzamelde zo’n 500 kerstgroepen. Een groot deel daarvan exposeert hij in het Nationaal Tinnen Figuren Museum.

Kerstgroepen komen uit alle delen van de wereld, bijna altijd ontstaan uit volkskunst. In veel gevallen zijn het kleine kopieën van de grote kerststallen die tot laat in 18e eeuw de Europese kerken sierden. Iedere streek naar zijn eigen traditie. Verre van traditioneel zijn kerstgroepen uit andere werelddelen. Het kerstverhaal kwam daar tot de bevolking via kerstgroepjes van missionarissen. Na het einde van het kolonialisme gingen de mensen daar het kerstverhaal op hun eigen wijze vertellen met materialen en technieken uit hun eigen streek.

Deze kerstexpositie is een boeiende veelkleurige ontmoeting met de rijke diversiteit van het kerstverhaal in eigen en andere culturen. Het museum laat weten dat het heel aardig zou zijn als de inwoners van Ommen en omstreken in hun voorraadkast kijken of ook daar een mooie kerststal staat, die een plek verdient in het Tinnen Figuren Museum. Het museum heeft plaats voor vijf kerststallen voor de duur van drie maanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.