Home / Dalfsen Regio / ijsclub stokvisdennen viert 50 jarig bestaan

ijsclub stokvisdennen viert 50 jarig bestaan

Nu, vijftig jaar later, viert de vereniging op grootse wijze dat het een halve eeuw bestaat. Op 10 november is er een receptie van de IJsclub en aansluitend een feestavond en reünie van de trainingsgroepen. Op 17 november gaan de leden een avond heerlijk schaatsen in de Scheg in Deventer.

Eerst nog even een stukje historie. De naam van de ijsclub werd, vanzelfsprekend, Stokvisdennen. De ijsbaan werd namelijk aangelegd op een groot weiland naast de Vecht, de Stokvisdennen aan de Brinkweg. Dit terrein dankte zijn naam aan een rij dennen op een stuk land van de boerenfamilie Stokvis. De keuze voor de naam ‘Stokvisdennen’ was dus vanzelfsprekend.

De oprichting van de ijsclub was een schot in de roos. Het aantal leden varieerde in de afgelopen 50 jaar tussen de 2.000 en 2.500. Dit ledenaantal wordt ook in 2018 nog steeds gehaald. Hiermee is IJsclub Stokvisdennen nog steeds één van de grotere verenigingen. Niet alleen van de gemeente Dalfsen, maar ook van de KNSB.

Beginjaren
In de beginjaren van de ijsclub waren de activiteiten vooral gericht op het zo goed mogelijk verzorgen van ijs en het organiseren van wedstrijden op de natuurijsbaan. Door de opkomst van de kunstijsbanen ontstond de vraag van een aantal fanatiekelingen om het hele jaar rond zich voor te bereiden op sportieve schaatsprestaties. Er werden een paar sponsoren gezocht en een trainingsgroep werd in het leven geroepen. Deze sponsoren, Bouwbedrijf Bongers en Autoschade Jan Masman, zijn nog altijd aan de club verbonden.

Iedereen met hart voor het schaatsen kan binnen de vereniging aan zijn of haar trekken komen. Van recreanten tot wedstrijdrijders. De recreanten houden het hele jaar door hun conditie op peil en draaien af en toe hun rondjes op de kunstijsbaan. Als het kwik onder nul  komt staan ze in de startblokken om toertochten op natuurijs te rijden. Bij de trainingsgroepen vinden wedschaatsers van alle leeftijden, van pupil tot masters, hun maatjes om samen te sporten en zich voor te bereiden op de winter. Dit zorgt ervoor dat de sporters van alle niveaus elkaar stimuleren en naar hogere individuele prestaties helpen.

Teamgevoel
De club is ambitieus, maar het maakt niet uit of je toptalent, beginner, gevorderde of recreant bent. Sportiviteit, teamgevoel en enthousiasme staan voorop. Dat heeft in het verleden topsporters opgeleverd bij zowel de langebaan als het marathonschaatsen. Topprestaties hebben zich in de afgelopen jaren aaneengeregen, met als hoogtepunt een meervoudig wereldkampioen bij de senioren (Erben Wennemars) en zijn afscheid bij het NK Kortebaan in Dalfsen. Ook op dit moment is het niveau van de junioren uitzonderlijk hoog.

Maar er is meer dan  schaatsen alleen. Al 31 jaar wordt een jaarlijks loopfestijn georganiseerd waarvan de halve marathon landelijke bekendheid geniet en al vele snelle lopers uit binnen en buitenland naar Dalfsen getrokken heeft. Geen club kan zonder vrijwilligers en vooral het succes van het loopfestijn is te danken aan de vele vrijwilligers. De club denkt ook aan de toekomst. Door de steeds zachtere winters is het moeilijker om de natuurijsbaan open te stellen. De komende jaren zal het bestuur zich buigen over de mogelijkheden om de baan sneller te kunnen openen als het vriest.

Festiviteiten
Bij een jubileumjaar horen ook de nodige festiviteiten. Op 10 november is er een receptie van de IJsclub en aansluitend een feestavond en reünie van de trainingsgroepen (beide alleen voor genodigden). Daarnaast is er een groots evenement voor alle leden van de natuurijsbaan. De leden worden uitgenodigd om 17 november een avond heerlijk te schaatsen bij de Scheg in Deventer. De uitnodiging hiervoor zit bij de ledenkaarten die alle leden binnenkort weer ontvangen. Naast vrij schaatsen is er op deze avond ook de mogelijkheid een schaatsclinic te volgen, verzorgd door de trainingsgroepen. Op diezelfde avond zullen de wedstrijdrijders hun eerste clubwedstrijd van het jaar verrijden. Kortom, alle ingrediënten voor een sportieve avond voor alle leden van de Stokvisdennen.

Lees ook

Gemeenteraad Dalfsen neemt besluit over zoekgebied Dalfserveld-West

Strenge voorwaarden voor opwekken duurzame energie DALFSEN – Na uitgebreid onderzoek is Dalfserveld-West het meest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.