Home / Dalfsen Regio / heel ommen plogt als het aan doret bakker ligt

heel ommen plogt als het aan doret bakker ligt

Tekst: Gea Slotman

Doret: “Ik loop wel vaker en dan denk ik: het is toch werkelijk van de zotte, hoeveel troep er overal ligt. Laatst dacht ik: nou loop ik hier, maar de volgende keer neem ik een plastic tas mee. Ik ben heus niet zo’n doorgeslagen milieuactivist, hoor. Ik heb zo’n boekje met mooie kreten. Daarin las ik: ‘Je hebt de aarde te leen van je kinderen.’ Dat had ik ergens wel in m’n achterhoofd. Je moet je bewust zijn van de generatie die hier na jou nog rond moet lopen. Ik dacht: ‘Nou moet ik niet zeuren, maar een plastic tas mee nemen.’

Kinderen hebben niet in de gaten wat zij weggooien. Dat dat slecht voor het milieu is en niet vergaat in de natuur. Daar moeten ze zich bewust van worden.

Het zogenaamde ‘plogging’ is helemaal een hype. Uit Amerika overgewaaid. Ik zag het laatst bij Pauw, of een ander praatprogramma. ‘Plogging trash by jogging.’ Al joggend afval uit de natuur halen. In mijn geval dus wandelend, ‘plogging trash by walking.’ Misschien dat ik het de volgende keer wel joggend doe. Je krijgt beweging en je moet bukken.” Ze lacht. “Een goeie workout of the day. Ik was wel verontwaardigd hoor,” bekent ze. “Dat ik in nog geen 3 kilometer bijna een vuilniszak vol troep verzamelde. Toen ik thuis kwam heb ik alles op de grond gegooid en een foto gemaakt. Ik liet het mijn kinderen zien. ‘Kijk hier eens naar…’ ‘Wil je nou graag een sticker?,’ reageerden ze. En: ‘Wij weten wel wat ze voor haar verjaardag krijgt. Een mooie prikstok. En een mooi hesje er bij… Nou, nou.’

Tja, kids… Ik doe misschien een beetje cynisch, maar je kunt ze wel even bewust maken. Op een beetje ludieke manier misschien. Het is toch niet de bedoeling dat je de rommel van je afgooit. Een heleboel mensen gaan wandelen. Neem dan een plastic zak mee, en raap het op. Iemand opperde dat dit een mooie maatschappelijke stage voor de jeugd zou zijn. Waarschijnlijk niet zo populair, maar als de school hier wat extra punten voor geeft misschien wel?

De gemeente heeft een cleanteam, hoorde ik. Hoe verleid je als gemeente mensen om geen rotzooi van zich af te gooien? Op strategische plekken kunnen ze blikvangers plaatsen. Laten we het onze kinderen op het hart drukken. Tieners gaan naar de supermarkt. Laten die hun rotzooi in de tas meenemen naar huis, of onderweg in de prullenbak doen. Alle kleine beetjes helpen. Begin bij jezelf. Je kan je druk maken over dingen waar je zelf invloed op hebt. Als dit nou jouw invloed is? Kleine moeite, groot plezier!”

 

Lees ook

Het Boek van de Week

‘Getekend: sporen van kindermishandeling’ van Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem In elke schoolklas in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.