Home / Dalfsen Regio / gerrit jan hesselink blikt met 11e boek dankbaar terug op 80 jaar wonen in ommen

gerrit jan hesselink blikt met 11e boek dankbaar terug op 80 jaar wonen in ommen

Tekst: Gea Slotman

Met dit boek kun je gerust spreken van een stukje immaterieel erfgoed. Al was het alleen al door het Nedersaksisch, een erkende streektaal, dat er in voorkomt. Hesselink weet veel van de plaatselijke historie. “Het verhaal van mijn schrijverij begon toen ik 14 jaar was. Ik was goed in opstellen maken. Mijn grootvader was verschrikkelijk ouderwets. Die wilde alles laten, zoals het was. Die man had een stalen geheugen. Hij vertelde mij dingen over vroeger, die ik weer van hem moest doorgeven aan de volgende generatie. Toen ben ik aan het schrijven geraakt. Vanaf 1995 ben ik boeken uit gaan geven. In dit nieuwe boek vertel ik hoe wij die 80 jaar in Ommen nu beleefd hebben. Over ons leven en werken hier.” Het boek gaat onder meer over WOII in en rond Ommen, de bevrijding, over vooruitgang, veranderingen en projecten. Hesselink: “Ik heb ook een aantal mensen benaderd. Die heb ik geïnterviewd. Hun verhalen staan ook in het boek. Ik vind interviewen mooi werk. Schrijven ook. Ik mag dat graag doen. Ik ben altijd boer geweest, en daarnaast bestuurder. Ik ken veel mensen daardoor, wat bij het schrijven van het boek een voordeel was. Dan heb je makkelijk ingang. Ik hecht erg aan de gemoedelijkheid hier. Als je ergens komt, zegt een Sallander: ‘Goat zitt’n.’ Ze vragen niet of je koffie wilt, maar: ‘Wol ie suuker in de koffie?’ Je krijgt gewoon koffie, punt uit,” lacht hij. “Het doel van dit boek is, dat we door willen geven wat we beleefd hebben. Maar ook het geloof vind ik verschrikkelijk belangrijk. Als je een vast geloof hebt, kun je een rustig leven hebben. We komen straks in een beter leven als nu.”
Hij is blij met het boek. Zijn vrouw Dinie zorgde voor het plaatsen en bewerken van de foto’s, zij was onmisbaar in het hele proces. Het typewerk besteedden zij uit. Dat was te omslachtig. Gerrit Jan: “Ik hoppe dat n aantal mens’n wat an mien boek hebt.”

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

DALFSEN – Het is voor alle clubs even afwachten hoe het programma er voor de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.