Home / Dalfsen Regio / gastouders landstede gastouderbureau volgen workshop interactief voorlezen

gastouders landstede gastouderbureau volgen workshop interactief voorlezen

Landstede Gastouderbureau organiseert regelmatig activiteiten en workshops voor de gastouders. Daarbij is Landstede Kinderopvang met de pedagogiek van Reggio Emilia altijd een groot voorstander van samenwerking en de mogelijkheden die dat biedt. ‘Begin dit jaar hebben we met de bibliotheek samengewerkt tijdens de Nationale Voorleesdagen’, vertelt bemiddelingsmedewerker Bernarda Olthof. ‘Dat beviel prima, dus we wilden er graag op voortborduren tijdens de Kinderboekenweek.’

Consulent Educatie Ida Klifman van Bibliotheek Hardenberg was graag bereid. ‘Wat ik tijdens de workshop wil illustreren, is dat je heel veel kunt doen met voorlezen. Want het is zo belangrijk, ook voor kinderen van nul tot vier jaar. Het is goed voor de taalontwikkeling en de woordenschat, maar ook voor de sociaal/emotionele ontwikkeling en om de wereld te leren begrijpen. En dat is weer heel goed voor het zelfvertrouwen.’ Interactief voorlezen is meer dan een verhaal uit een boek vertellen. ‘Je kunt met het kind in gesprek gaan over het thema. Je kunt er materialen bij gebruiken. Je kunt het verhaal naspelen. Er zijn heel veel mogelijkheden als je bewuster met een boek omgaat.’

Inspirerend en informatief
Ida gaf een presentatie over de voordelen en de mogelijkheden van interactief voorlezen. De gastouders vertelden waarom bepaalde kinderboeken favoriet waren en ze zochten boeken uit waarover ze met elkaar gingen speeddaten. Ook kwamen voorleesrituelen aan de orde. Zo leest de ene gastouder voor na het fruit eten. Een ander neemt een voorleesmomentje met de wat grotere kinderen als de kleinste kinderen gingen slapen. ‘Bij het prentenboek van het jaar ‘Ssst! De tijger slaapt’ had ik alle knuffels verzameld’, vertelt Anneke Kamphuis. ‘De kinderen komen nog steeds elke keer met het boek en de knuffels aan. Ze vinden het geweldig.’

Karin Wesselink vindt de workshop inspirerend. ‘Het is leerzaam en het onderlinge contact met de gastouders vind ik ook heel leuk.’ Geja Boertien knikt. ‘Ik vind het altijd fijn als het gastouderbureau iets organiseert. Voorheen heb ik altijd op een peuterspeelzaal gewerkt, dus ik weet hoe belangrijk voorlezen is voor de taalontwikkeling van een kind. Daar sluit deze workshop prima op aan.’

Anje Slotman vond het een waardevolle avond. ‘Leuk en informatief. Dat het zoveel uitmaakt of je een kind wel of niet voorleest, wist ik niet. Maar ik lees altijd graag voor. Eén van de kinderen vindt het geweldig als ik een boekje kies waarin een school wordt gebouwd met allemaal machines. Want opa heeft net zo’n kraan en papa heeft net zo’n graafmachine. Die herkenning, dat vinden ze fantastisch. Het is leuk om tijdens deze workshop zulke ervaringen uit te wisselen. Het is een mooie avond.’

BoekStart
Aan het eind kregen de gastouders het BoekStartkoffertje mee. Consulenten Ida en Ada van de bibliotheek in Ommen belichtten de Boekstartactiviteiten die de bibliotheken organiseren. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek voor kinderen van nul tot vier jaar. Elke bibliotheek organiseert Boekstart op z’n eigen manier. Zo zijn er in en rond Hardenberg voorleesfeesten.

‘In Ommen organiseert de bibliotheek de meest uiteenlopende activiteiten in samenwerking met veel andere organisaties in het multifunctioneel centrum Carrousel’, vertelt Ada Kogelman. ‘We lezen niet alleen, we gaan er ook op uit, we gaan gymmen, bewegen, zwemmen. Eenmaal per maand organiseren we een activiteit, gastouders zijn ook van harte welkom met hun kinderen. De inloop is vrij.’

Lees ook

Nieuw samenspel door Goed Goan en inwonerbetrokkenheid

Speerpunt van de raad in visie en beleid verwoord DALFSEN – De samenleving verandert en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.