Home / Dalfsen Regio / boek over de schatten van de vecht

boek over de schatten van de vecht

Het is uitgebreid te lezen én te bekijken in ‘Op zoek naar de schatten van de Vecht’. Het boek werd eind september, tijdens de Vechtdaldag in Hardenberg, officieel gepresenteerd en ligt inmiddels in de winkels.

Als communicatieadviseur is Bert van den Assem vijf jaar lang nauw betrokken geweest bij het programma ‘Ruimte voor de Vecht’. “Daar kwam een eind aan en het leek me wel mooi om iets tastbaars achter te laten… Tijdens mijn werk voor het project had ik al veel mooie verhalen over de Vecht gehoord. Dat bracht mij toen op het idee om een boek over de Vecht te gaan schrijven” vertelt hij. Van den Assem diende een plan in bij de provincie (één van de partners van het project, red.) en bij het Nederlands-Duitse Euregioproject Living Vecht, en die gingen akkoord. Dit echter wel onder de voorwaarde dat het boek over de héle Vecht zou gaan.

In zijn boek volgt de schrijver de Vecht van monding tot bron. Zo begint het verhaal bij het Zwarte Water in Zwolle en eindigt het in het Duitse Darfeld. Tijdens zijn ontdekkingstocht kwam de Oudleusenaar veel bijzondere verhalen op het spoor. Over Trechterbekervolken die zich vijfduizend jaar geleden vestigden langs de Vecht, de rivier als scheepvaartroute voor zompen met Bentheimer zandsteen, brand blussen met verse melk in Schüttorf en een Jezus met twaalf tenen in Eggerode…Over zijn fascinatie voor de Vecht zegt hij: “De rivier verbindt, dat is mooi! De rivier verbindt de geschiedenis met het heden, maar ook met transport, toerisme, landbouw et cetera. Wat ik mijn boek onder meer wilde, is op zoek gaan naar de achterkant van alles. Een voorbeeld? In de Duitse plaats Nordhorn mag je in de ‘Vechtesee’ – zoals ze de Vecht daar noemen – niet zwemmen. Waarom eigenlijk niet? Volgens de officiële lezing zou zwemmen daar te gevaarlijk zijn. Maar de officieuze lezing is dat het te concurrerend is voor het plaatselijke zwembad! Met een lach: “Daar heb ik overigens geen bewijs voor.”

Met zijn boek over de Vecht wilde Van den Assem ook ‘de mythe doorprikken’. Hij legt uit: “Zo is er heel veel discussie over de vraag wat nu precies de bron is van de Vecht. Dat thema heb ik mooi voor het laatst bewaard, haha! Veel dingen waar ik tegenaan ben gelopen, hebben me ook enorm verrast. Wat me tijdens de zoektocht vooral is opgevallen, is dat in Nederland veel meer gebruik wordt gemaakt van de rivier. In Duitsland is het wat dat betreft dunner bezaaid… Daar is de Vecht niet meer dan een detail in het landschap. Niet te vergelijken met grote rivieren als de Ems, de Rhein enzovoorts.”

Dronefoto’s
Om het boek van mooi beeldmateriaal te voorzien ging Van den Assem de samenwerking aan met de Zwolse fotograaf Ben Vulkers, die onder meer bekend staat om zijn spectaculaire panoramafoto’s. “Ik kende Ben al via ‘Ruimte voor de Vecht’ en wist dus wat hij kon.”

Hoe is hij te werk gegaan? “Via een internetprogramma had ik een heel systeem… Elke meter van de Vecht heb ik ‘afgevlooid’ en bestudeerd. Overal waar maar enigszins iets raars zat, heb ik onderzocht. Bijvoorbeeld een brug, of een rare slinger in de Vecht. Met de auto heb ik vervolgens de hele route nog eens nagereden. Ook heb ik zelf foto’s gemaakt van de dingen die Ben moest fotograferen. Natuurlijk ben ik ook de archieven ingedoken, heb ik internet afgespeurd en informatie opgevraagd bij de historische verenigingen in dorpen en niet te vergeten de plaatselijke toeristenbureaus/VVV’s. Verder heb ik onderweg veel mensen gesproken. Ik kreeg heel wat boeken mee!”
Veel van de fraaie foto’s in het boek zijn met behulp van een drone gemaakt, zo vertelt Van den Assem vol trots. “Ben is een bekende drone-piloot, dat kwam zó mooi uit!”

Over de vraag wat voor hem persoonlijk nou de mooiste pareltjes aan de Vecht zijn, hoeft de schrijver niet lang na te denken. “Ik ben opgegroeid in Den Haag, vlak aan zee dus.. Vandaar dat ik altijd graag aan het water te vinden ben! Ik spring op de fiets en sta binnen tien minuten op één van mijn meest favoriete plekjes aan de Vecht: de stuw tussen Vilsteren en Oudleusen!”

Ook over Het Duitse Bad Bentheim is de schrijver lyrisch. “Een romantische stad met veel geschiedenis! Denk maar aan het Bentheimer zandsteen dat vroeger in grote blokken met paard en wagen naar Nordhorn vervoerd werd en daar werd overgeladen op Vechtzompen. Het stadhuis van Amsterdam is met dit zandsteen gebouwd! Materiaal met prestige… Een ander pareltje is de Slag bij Ane. Wat een mooi verhaal! Dit soort verhalen zijn de ‘verborgen schatten’ van de Vecht.”

Er is al veel over de Vecht geschreven. Waarin onderscheidt dit boek zich van de andere? “Door de prachtige dronefoto’s, de luchtigheid en het zeer toegankelijke taalgebruik. Het boek is makkelijk te lezen. Dat hoorde ik laatst nog van een inwoner van het Vechtdal Ik vind het een mooi compliment!”

Op zoek naar de schatten van de Vecht
Auteur: Bert van den Assem
Foto’s: Ben Vulkers
Uitgever WBOOKS
ISBN: 9789462582996.
160 pagina’s
Prijs: 14.95 euro.

 

Lees ook

Het Boek van de Week

‘Getekend: sporen van kindermishandeling’ van Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem In elke schoolklas in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.