Home / Dalfsen Regio / vijftigste editie autorodeo in nieuwleusen iets unieks

vijftigste editie autorodeo in nieuwleusen iets unieks

Omdat veel kinderen van jongs af aan opgroeien met autorodeo, zijn er veel vriendengroepen uit het dorp die meedoen. Nieuwleusen heeft logischerwijs dan ook het hoogste aantal oldtimers per inwoner van ons land. Hetzelfde geldt overigens voor het aantal motoren. De autorodeo is voor veel mensen niets anders dan het botsen met oude auto’s. Maar voor veel inwoners van Nieuwleusen is het veel meer dan dat. Velen van hen zijn opgegroeid met de autorodeo en kijken uit naar deze dag.

Pre70 klasse
De kunst van de autorodeo is om de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen en zelf zo lang mogelijk in de race te blijven. Inderdaad, door de concurrentie letterlijk kapot te rijden. De auto’s komen dan uiteraard ook niet meer de weg op. Vanwege het jubileum bedacht de organisatie dat het wel leuk zou zijn om bij de vijftigste editie in een heat (race) met oude auto’s te rijden. Daarom werd bedacht een pre70 klasse in het leven te roepen, waarin auto’s strijden uit 1970 en daarvoor.

Het kost waarschijnlijk veel tijd, dacht de organisatie, om een auto uit die tijd te vinden en dusdanig race klaar te krijgen zodat ze veilig de baan op kunnen. Er werd gehoopt op zo’n veertig auto’s. Maar het blijkt nu dat van heinde en verre auto’s werden opgehaald. Het maximum aantal aan auto’s, 150 stuks, is inmiddels bereikt.

Veiligheid
Vanwege de staat van de auto’s gelden deze editie extra veiligheidseisen. Zo moet in elke auto een kooiconstructie worden gelast die de bestuurder beschermt. Waar in de beginjaren alleen het glas verwijderd werd uit de auto’s, moeten de auto’s de laatste decennia helemaal kaal gemaakt worden en is er een streng reglement voor de bouw van de auto’s. Stevige stalen deurplaat, extra rolbeveiliging en een kleine sterke benzinetank. Veiligheid staat ten alle tijde voorop. De auto’s worden vooraf dan ook uitvoerig gekeurd.

Gelukkig hebben zich in de afgelopen vijftig jaar nog nooit ernstige ongelukken of blessures voorgedaan. Vanwege de dit keer wat oudere deelnemers zijn er professionele EHBO’ers, een ambulance en een dokter ingehuurd. De autorodeo leeft enorm in Nieuwleusen. Een paar dagen na de start van de voorverkoop waren er al duizend kaarten verkocht. Er zijn zelfs extra staantribunes bijgebouwd op het evenemententerrein aan de Bosmanweg in Nieuwleusen.

Lees ook

Online BoekStartCafé

OMMEN – De Bibliotheek Salland houdt op dinsdag 18 mei weer een online editie van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.