Home / Dalfsen Regio / takman ijzerwaren in ommen krijgt predicaat hofleverancier

takman ijzerwaren in ommen krijgt predicaat hofleverancier

Tekst/foto’s: Harry Woertink

De uitreiking was aanleiding voor een tentfeestje bij hetg bedrijf in Ommen, waar ook burgemeester Hans Vroomen van de partij was. Vroomen bracht ook zijn gelukwensen over aan het adres van de familie Takman. De onderscheiding bestaat uit het Hofleverancier-diploma en een Koninklijk wapenbord met de tekst “Hofleverancier bij Koninklijke Beschikking”. Dit schild is bedoeld om aan de gevel van het winkelpand te hangen.

Derde generatie
Niet dat het Koninklijk Huis tot het klantenbestand van Takman behoort, maar het predicaat Hofleverancier is te danken aan het feit dat honderd jaar geleden met het familiebedrijf is begonnen. Takman IJzerwaren werd opgericht in 1918 door Egbert en Roelofje Takman. In eerste instantie bestond het bedrijf uit een aannemersbedrijf en een winkel waar artikelen werden verkocht die door aannemers veel gebruikt worden. Het assortiment werd later uitgebreid met onder andere tuingereedschappen en huishoudelijke artikelen.

In 1960 nam jongste zoon Jan Takman met zijn echtgenote Nel de winkel over. Jan specialiseerde zich in de verkoop van gereedschappen en machines, Nel nam de huishoudelijke artikelen voor haar rekening. Rudi Takman en zijn vrouw Heidi namen in 1995 het stokje over van de ouders van Rudi, de derde generatie Takman. Ook hun drie zonen, Stefan, Alwin en Marnix zijn inmiddels werkzaam in het bedrijf, dat werd uitgebreid met nog twee vestigingen in Zwolle en in Nijverdal met totaal 22 personeelsleden in dienst. Rudi Takman zijn in zijn toespraak trots te zijn met het predicaat, waarbij hij dank uitsprak aan zijn voorgangers, maar ook aan zijn personeel.

Voorwaarden
In Nederland zijn bijna vierhonderd bedrijven die de titel Hofleverancier mogen dragen. In Overijssel zijn dat met Takman 19 bedrijven. Het is weggelegd voor bedrijven die een vooraanstaande plaats innemen. Net als bij de toewijzing van een Koninklijk lintje, gaat er bij het verkrijgen van de titel Hofleverancier een lange procedure aan vooraf. De voorwaarden zijn niet mals. De bedrijfsvoering dient onberispelijk te zijn. De onderneming moet te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn. Aan deze voorwaarden voldeed het jubilerend bedrijf Takman, dat ter gelegenheid van de onderscheiding een feestje organiseerde op haar vestiging in Ommen.

Lees ook

Gemeente Dalfsen digitaal in gesprek met boeren

DALFSEN – De gemeente Dalfsen sprak door de jaren heen met verschillende groepen inwoners, ondernemers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.