Home / Dalfsen Regio / open monumentendag ommen groot succes

open monumentendag ommen groot succes

De activiteiten bestonden uit een fietsroute door het gebied en wandelingen met een gids over de voormalige vesting. Verder de openstelling van enkele gebouwen. De Open Monumentendag werd officieel geopend door burgemeester Hans Vroomen. Dat gebeurde met het doorknippen van een lint over de weg. Daardoor konden fietsers op rijwielen van het Historisch rijwielmuseum uit Ommen beginnen met hun tocht door het gebied van de Ommerschans.

Succes
Met de grote belangstelling is de organiserende stichting Open Monumentendag Ommen dik tevreden. Het succes had volgens de organisatie te maken met verschillende factoren. “In de eerste plaats het mooie weer. Ook de onthulling van het kanon op de vesting zorgde voor veel publiek. Daarnaast is de Ommerschans steeds meer in het nieuws. Veel mensen willen met eigen ogen zien en horen hoe bijzonder de geschiedenis van de Ommerschans is. Dat kon vandaag”, aldus Gerda Wermink van de stichting Open Monumentendag Ommen. De geschiedenis van de Ommerschans was vervat in een mooie brochure met foto’s van historische gebouwen langs de route. Een muzikaal duo zorgde voor de juiste noten die ook in de periode van de schans en van de bedelaarskolonie werden gespeeld.

Kanon
Wel een schans en water, maar een kanon ontbrak nog op het oude militaire verdedigingswerk uit de Tachtig jarige oorlog. Tijdens de Open Monumentendag was het zover dat er ook een kanon is. Commissaris van de Koning Andries Heidema had de eer om de officiële onthulling te verrichten: het hijsen van de provinciale vlag die over het kanon was gespannen. Met het kanon kan de militaire historie van de schans nog beter gevisualiseerd worden en maakt de schans als erfgoed aantrekkelijker. De gietijzeren schietbuis is door het Nederlands Artilleriemuseum in ‘t Harde in eeuwigdurende bruikleen gegeven. Het schiettuig is geplaatst op een solide houten onderstel, een zogenaamde affuit, die na adviezen van het artilleriemuseum en de werkgroep ‘Kanonnen’ uit Brielle is gebouwd. Daarbij werden oude bouwtechnische tekeningen gebruikt van de Menno van Coehoorn Stichting. Oude tijden van Bommen Berend, de beruchte bisschop van Münster die in de zeventiende eeuw plunderend door Overijssel trok, komen weer tot leven op de Ommerschans.

Het circa 2.000 kilo zware wapen dateert uit 1786. De Ommerschans is niet alleen van groot historisch belang als strafkolonie voor paupers die hier in 1819 werd gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid, maar ook als verdedigingswerk dat vanaf 1628 twee eeuwen dienst deed als toegangspoort van oost- naar Noord-Nederland, in een van de weinige begaanbare routes door een uitgestrekt moerassig veengebied in Overijssel en Drenthe.

Lees ook

Online BoekStartCafé

OMMEN – De Bibliotheek Salland houdt op dinsdag 18 mei weer een online editie van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.