Home / Dalfsen Regio / onthulling authentiek kanon op ommerschans

onthulling authentiek kanon op ommerschans

De schans heeft bijna 200 jaar dienstgedaan als militaire vesting en komt hiermee volop in de aandacht te staan. Het kanon moet een echte blikvanger worden. Zo kan de bezoeker zich een beter beeld vormen van de voormalige vesting Ommerschans.

“De voorbereidingen hebben meer dan een jaar geduurd”, vertelt Willem Bemboom, historicus en archeoloog en daarnaast voorzitter van de Stichting. “Wij zijn een jaar geleden met een paar liefhebbers naar een werkplaats in Den Briel geweest. Daar worden nog onderstellen voor kanonnen gemaakt. Vaak is alleen de gietijzeren schietbuis, dit is de loop van het kanon, bewaard gebleven.”

Nieuw onderstel
Aannemer Salbam uit Vilsteren bouwde met behulp van oude bouwtechnische tekeningen van de Menno van Coehoorn Stichting een nieuw affuit (onderstel). De schietbuis is afkomstig van het Nederlands Artilleriemuseum in ’t Harde en is in eeuwigdurende bruikleen gegeven. De Dunnewind Groep uit Ommen heeft het zware kanon met affuit belangeloos getransporteerd. Met een kleine bijdrage van de Provincie werd het geheel mogelijk,” zegt Bemboom.                                   

Zoals gelukkig steeds meer mensen weten, was de militaire vesting Ommerschans ook een strafkolonie voor paupers; in de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid. Ommerschans is met zes andere landbouwkolonies genomineerd voor het Unesco Wereld Erfgoed. “De beslissing valt in de zomer van 2019. Maar op 8 september gaat alle aandacht uit naar de oude vesting in de Ommerschans”, benadrukt Bemboom.

Samenwerking
“De Vereniging en de Stichting Ommerschans hebben ieder hun eigen taak. De Vereniging gaat over de geschiedenis van de Ommerschans en verzorgt regelmatig rondleidingen. De Stichting houdt zich bezig met de gebouwresten in de ondergrond en de natuurwaarden in het gebied samen met Staatsbosbeheer. Voor de komende vijf jaar zijn er plannen om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor de bezoeker. Vereniging en Stichting werken prima samen. Archeologie en geschiedenis hebben in deze regio volop mijn aandacht omdat ik hier woonachtig ben.”

Lees ook

Gebrek aan fatsoen of lamlendigheid?

Ingezonden brief OMMEN – Fee Klinkenberg stuurde de redactie van het Ommer Nieuws een e-mail …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.