Home / Dalfsen Regio / voorstelling letter voor letter gaat swingend om met laaggeletterdheid

voorstelling letter voor letter gaat swingend om met laaggeletterdheid

In Hardenberg hebben naar schatting zo’n 5.000 inwoners moeite met lezen en schrijven. Om aandacht te vragen voor dit probleem en deze inwoners op weg te helpen komt tijdens de nationale week van de alfabetisering, de voorstelling Letter voor Letter naar Hardenberg. 

De voorstelling is een initiatief van de werkgroep ‘Hardenberg taalt naar laaggeletterden’ en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Hardenberg, Provincie Overijssel, het Deltion College, Alfa College, Bibliotheek Hardenberg, Pro Hardenberg, De Stuw en theater De Voorveghter.

Laaggeletterdheid
Laaggeletterden zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden, zoals het gebruik van DigiD of het maken van een cv. In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Dit belemmert hen in het zelfstandig functioneren in de maatschappij en heeft grote impact op hun persoonlijke leven.

Wethouder Gitta Luiten heeft al veel enthousiaste verhalen gehoord van de mensen van het Taalpunt die de voorstelling al hebben gezien. Ze hoopt dan ook op een volle zaal. “Met de voorstelling vragen we op een positieve manier aandacht voor het onderwerp laaggeletterdheid. We hopen op deze manier de doelgroep laaggeletterden te bereiken. Dat is lastig, want mensen lopen er niet mee te koop.”

Aanrader
Berry Kosters uit Dedemsvaart was zelf ook laaggeletterd. Inmiddels kan hij goed lezen en gaat het schrijven steeds beter. Berry is Taalambassadeur in de gemeente. Hij zag de voorstelling Letter voor Letter in Hoogeveen en raadt iedereen aan om er naartoe te gaan. “Het is echt een hele leuke voorstelling”, vertelt Berry. “Met mooie liedjes, verhalen en interviews. Als je moeite hebt met taal, heb je er ook nog iets aan. Want je hoort wat jij eraan kunt doen.”

De voorstelling Letter voor Letter is te zien op donderdag 6 september om 20.15 uur in theater De Voorveghter. Drentse volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit brengen een feestelijke avond met Nederlandstalige toppers. Een avond om mee te zingen en te genieten van muziek, taal en verhalen. De entree bedraagt 1 euro. Aanmelden kan via de website van De Voorveghter of via 0523 – 280 350 (vanaf 4 september).

Lees ook

Huidig Bökkers stopt definitief; geen afscheidstournee

REGIO – De Sallandse rockband Bökkers legt definitief het bijltje erbij neer. Er komt dus …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.