Home / Dalfsen Regio / inloophuis ommen creeert veilige haven

inloophuis ommen creeert veilige haven

Tekst/foto: Gea Slotman

Aan de Haven (Oost) in Ommen opent dit najaar niet echt een café. Het wordt een inloophuis, wat wel datzelfde welkome gevoel moet geven.
De hele zomer al zijn er in het haveloze pand talloze vrijwilligers aan het werk. Ommer Nieuws nam een kijkje. Marian Heemskerk van de Stichting Ontmoetingscentrum Ommen wilde wel een rondleiding geven.

Ze staat op het terras voor de openslaande deuren van de woonkamer. Vanaf die plek kijk je uit over de Haven. Mooi! Er staat een vrachtwagen op de oprit. De bestuurder laadt net een mooie Miele wasmachine uit. Die is voor het inloophuis. Gratis. Marian is er blij mee. Ze loodst me via de voordeur van het gebouw naar de hal, die uitkomt op de huiskamer. Die is ruim en vierkant. Er komen straks een paar lekkere banken te staan en een fijne grote leeftafel, met aan één kant een comfortabele megahocker van (kunst?)leer. “Gekregen,” zegt Marian. “Wat wij hier allemaal krijgen… Je kunt het zo gek niet bedenken! Van een leegstaande kroeg uit Witharen kregen we glazen. Van anderen woonaccessoires, behang, verf… Spelletjes, een sjoelbak, een biljarttafel. Echt waanzinnig. Superleuk vind ik het, om te zien hoe betrokken mensen zijn. We kregen zelfs een keukenblok. En iemand bracht een mooie oude kast. Die gaan we nog opknappen.”

 In de hoek van de kamer komt de open keuken. Het keukenblok en de apparatuur moeten nog geplaatst worden. Muren zijn al gesausd en plafonds afgetimmerd. De doelgroep van het inloophuis is heel breed. Mensen die wat meer contacten willen, mensen met weinig geld of andere problemen. Iedereen is welkom. Ook als je gewoon even een bakje koffie wilt doen of zin hebt in biljarten. Marianne: “Het is een beetje de bedoeling dat we mensen met elkaar verbinden. Als er problemen zijn, gaan we niet helpen, maar wel luisteren en eventueel doorverwijzen. Je moet niks hier! En niemand verdient ook iets aan dit initiatief,” benadrukt ze.

Ze gaat ons voor in de lange gang met verschillende kamers. Die worden gebruikt voor vergaderen, voor een privé gesprekje met iemand die dat wil, of voor workshops. Er komt zelfs een heuse bioscoopkamer met vijf oude bioscoopstoelen, aan elkaar vast. En er is een badkamer. “Daar kun je een douche nemen, als dat thuis niet kan.” Marian: “We zijn echt super enthousiast. Over de vrijwilligers, over wat we allemaal krijgen, en over de sponsoren. Ik vind het hartverwarmend, hoor! Het was eerst een verschrikkelijke puinhoop. We zijn gewoon begonnen. De mensen van WerkPlekPlus hebben heel veel gedaan. We zijn nu zeven weken bezig en al over de helft. Elke dag komen er vrijwilligers helpen. Met elkaar bereik je een heleboel. We gaan dit helemaal piekfijn afmaken en dan gaan we beginnen. Iets van eind september, denken we.”

De Stichting zoekt meer vrijwilligers. Voor info kun je op maandag, woensdag en vrijdag even binnenlopen (tussen 9.00 en 14.00 uur).
Het inloophuis heeft onder andere nog een elektrische kookplaat en een koelkast nodig. Info: 06 38283445 (Marian Heemskerk) Eventuele donaties: NL05 ABNA 0822861267 tnv SOO

Lees ook

Het Boek van de Week

‘Getekend: sporen van kindermishandeling’ van Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem In elke schoolklas in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.