Home / Dalfsen Regio / bostheater wordt buitenbioscoop en brengt de wilde stad

bostheater wordt buitenbioscoop en brengt de wilde stad

Tekst: Willem Lampe

Het moet gezegd: de makers van de natuurfilms De Nieuwe Wildernis (Gouden Kalf 2013) en Holland-Natuur in de Delta (Gouden Film 2015) zijn er wederom in geslaagd een juweeltje te produceren. De Wilde Stad is een film die de dynamiek, snelheid, kracht, schoonheid en humor van de natuur in een stedelijke omgeving laat zien. De filmmuziek omvat nummers van onder andere The Kik, Spinvis, Thomas Azier, My Baby en Manke Nelis. Dit maakt de film tot boeiend en meeslepend verhaal vol avontuurlijke ontmoetingen tussen dieren en mensen, met in de hoofdrol de kater Abatutu. Deze kat is een rasechte stadsbewoner. Hij houdt van de stad, weet elk plekje te vinden en kent de bewoners, zowel dieren als mensen. Hij ziet dingen die voor veel mensen onopgemerkt blijven, simpelweg omdat ze te druk zijn, met zichzelf of met hun mobiele telefoon. Ja, ja en of het ‘harige monster’ daar commentaar op heeft (voice over: Martijn Fischer, de vertolker van André Hazes in de film Hij Gelooft in Mij). 

Abatutu heeft het straatbeeld in de loop der jaren zien veranderen en verbaast zich tot ver voorbij zijn snorharen. De kater heeft een missie; de mensen bewust maken van alles wat er in de stad te zien en te beleven is. Hij neemt de rol van gids op zich en wil dat de kijkers de stad door zijn ogen zien. De dakhaas spreekt het publiek min of meer toe en is daarin af en toe wat pedant. Hij is tenslotte niet de eerste de beste, hij voelt zich een rasechte stadsbewoner. Af en toe valt hij uit zijn ‘rol’ en laat zich meeslepen door zijn emoties. Dan is hij even niet meer de gids maar emotioneel betrokken bij wat hij ziet en meemaakt. Filmkat Abatutu wordt ook wel de George Clooney onder de dierenacteurs genoemd. Zo heeft hij in de film Wiplala en de televisie serie Dokter Tinus gespeeld.

Amsterdam is met zijn reputatie en ambities als ‘groene’ stad het podium van de verkenningstocht naar de diepe en vaak humoristische band tussen mens en dier. De marktkoopman en de blauwe reiger, de vuilnisman en de krijsende meeuw, de avant-garde kunstenaar en de stadsrat, de woonbootbewoner en de meerkoeten op hun drijvende nest, hangjongeren in Amsterdam-West en een bende luidruchtige kraaien. In het kielzog van ’s werelds meest succesvolle diersoort, de mens, hebben veel dieren en ook planten hun leefgebied naar de stad uitgebreid. De meeste mensen wonen in steden. Dat zal alleen maar verder doorgroeien naar zeventig procent van de totale wereldbevolking in 2050. De stad wordt in de toekomst het dominante ecosysteem. De natuur laat zich er niet onder krijgen en past zich aan de veranderende omstandigheden aan. De stad is een urban jungle, een wonderbaarlijk natuurgebied. De stijl van de film is dynamisch vanuit het oogpunt van de dieren, de mensen en de stad zijn het ‘decor’.

Alleen naar de film. Dat kan! Maar in gezelschap is gezelliger toch? Bijkomend voordeel is hoe meer, hoe goedkoper. Wie alleen komt betaalt 5 euro. Met z’n tweetjes kost 9 euro, drie man 13,50, een kwartet dokt 17,50 en een gezelschap van vijf personen kan voor 21 euro naar de bitenbios.

Parkeren
Er kan in de nabijheid van het amfitheater worden geparkeerd. Het theater is te bereiken via de ingang van recreatiepark Besthmenerberg. De route is met padwijzers aangegeven.

Check website www.bostheaterommen.nl

Lees ook

Kindplein Oost concrete stap dichterbij

OMMEN – Woensdag 1 december hebben Stichting Floreant (CBS De Kardoen), Stichting OOZ (OBS Het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.