Home / Dalfsen Regio / zorgboerderij de meulenhorst wint stropoppenwedstrijd met de stier van paulus potter

zorgboerderij de meulenhorst wint stropoppenwedstrijd met de stier van paulus potter

Tekst: Gea Slotman

Afgelopen donderdagavond toog de jury, bestaande uit Douwe Bron, Dick Dunnewind, Marjolijn Rhee, Luuk Vogelzang en Monique Kleinsma op pad. Dit jaar waren er 5 creaties te beoordelen. Bij Plaatselijk Belang Witharen, bij de Noabers uut ’t Arriërveld, bij buren uit Stegeren, bij Zorgboerderij De Meulenhorst en tot slot ook een creatie van de PR commissie zelf (gemaakt door het gezin van commissielid Jan Andries Winters, bij Zandman, Beerze).

Jurylid Dick Dunnewind: “Het is altijd mooi als je de energie en het enthousiasme van de vrijwilligers voelt. En deze stropoppenwedstrijd is wel heel apart. Er mochten trouwens van mij wel een paar meer locaties meedoen. Bijvoorbeeld langs de weg naar Zwolle. Het zou mooi zijn als de jeugd dat een beetje op zou pakken.”

Douwe Bron, die al 16 jaar jureert, zegt: “Ik vind dit natuurlijk een heel mooi gebeuren, anders deed ik dit niet zo vaak. In de beginjaren waren de creaties wat simpeler. Het zijn nu meer kunstwerken. Dan wordt het dus voor de jury wel moeilijker. We hebben een paar keer gehad dat de uitkomsten heel dicht bij elkaar lagen.”

De jury beoordeelde de stropoppen op verschillende punten. Er werd gekeken naar originaliteit, creativiteit, materiaalgebruik, PR waarde, veiligheid, constructie en locatie. Toen donderdagavond bij Zandman in Beerze de witte rook uit de schoorsteen kringelde, werd meegedeeld dat zorgboerderij De Meulenhorst dit jaar heeft gewonnen. De jongeren maakten een werkelijk prachtige strocreatie van schilderij ‘De Stier’ uit 1647 van Paulus Potter, dat in het Mauritshuis in Den Haag hangt.

De motivatie van de jury is dat het een goede replica was, waar over nagedacht was. Passend bij het thema cultureel erfgoed. Ook vonden ze het erg bijzonder dat de cliënten dit gemaakt hadden. De Stimuleringsprijs gaat dit jaar naar Stegeren. Hun thema ‘Boeren putten moed’ vond de jury erg passen bij de tijd waarin boeren verkeren. Met deze prijs hoopt de jury dat ze weer moed krijgen.

 

Lees ook

Het Boek van de Week

‘Getekend: sporen van kindermishandeling’ van Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem In elke schoolklas in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.