Home / Dalfsen Regio / tweede editie multicultureel festival in ctp veldzicht

tweede editie multicultureel festival in ctp veldzicht

“Doel van het festival is om onze patiënten en medewerkers kennis te laten maken met elkaars culturele achtergronden, gewoonten en gebruiken. Dit in een ontspannen sfeer, even los van het werk, de therapieën en behandelingen”, zegt Emlyn Janssen, medewerker vrijetijdsbesteding in de kliniek.

Het multicultureel festival belooft een kleurrijk gebeuren te worden. “Bedoeling is dat we Veldzicht donderdag de sfeer laten uitademen van verre oorden als Azië, Zuid-Amerika en Afrika”, stelt Emlyn Janssen, die samen met collega Kim Kuijer de dag organiseert. “Op het programma staan tal van activiteiten, zo zijn er diverse multiculturele workshops, theater, muziek, dans, textiel schilderen, een culinaire kennismaking met Syrië, een kamelenrit en er is een Marokkaanse theetent en een fruitcocktailbar.”

De bewoners van Veldzicht zijn nauw betrokken bij de voorbereiding van het multicultureel festival. “Zo zijn ze druk bezig geweest met het maken van verschillende attributen en spelmaterialen die tijdens de dag gebruikt worden. En helpen ze met de opbouw, catering en schoonmaak”, vertelt Janssen. “Het is echt een evenement voor en door onze patiënten.”

In Veldzicht verblijven patiënten met ernstige psychiatrische klachten, het grootste deel heeft niet de Nederlandse nationaliteit. Veel van hen zijn door oorlogsgeweld getraumatiseerd en hebben veel zorg nodig om weer vat te krijgen op hun leven. Gezien de huidige doelgroep van Veldzicht is het goed mogelijk dat het multiculturele festival een jaarlijkse traditie wordt. In tegenstelling tot een andere traditioneel evenement, de jaarlijkse kerstmarkt binnen de hekken van de kliniek, is er donderdag sprake van een besloten bijeenkomst. Emlyn Janssen: “Veldzicht is nog steeds een justitiële inrichting waar je als buitenstaander niet zomaar binnenkomt. Maar we willen de buitenwacht en zeker inwoners van Balkbrug die erg betrokken zijn, graag laten weten wat zich achter onze hekken afspeelt.”

Overigens, zo benadrukt Janssen, is het multicultureel festival meer dan alleen maar een leuke dag voor de patiënten. “Het gaat deze dag even niet om therapieën en behandelingen, maar een dergelijk evenement past wel prima binnen het therapeutisch klimaat binnen Veldzicht. “We willen patiënten namelijk ook een zinvolle vrijetijdsbesteding aanleren, hun sociale vaardigheden verbeteren en ze leren omgaan met succeservaringen en ontspanning en plezier laten ervaren. Dat zijn allemaal aspecten waar ze baat bij kunnen hebben in hun herstel.”

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 6 december zou de fractie van D66 Ommen weer een inloopspreekuur houden in de Carrousel. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.