Home / Dalfsen Regio / oprechte dalfser mop officieel aangemerkt als immaterieel erfgoed

oprechte dalfser mop officieel aangemerkt als immaterieel erfgoed

Bakkerij van der Most, die het koekje sinds 2011 maakt, is trots op de erkenning. ‘Wij vinden het belangrijk dat we de traditie van de Dalfser Mop kunnen voortzetten. Het is onderdeel van de geschiedenis van Dalfsen, dit mag niet zomaar verloren gaan. Met de erkenning kunnen we de Dalfser Mop nog beter op de kaart zetten’, legt Mark van der Most, eigenaar van de bakkerij uit.

Traditie van de Dalfser Mop
De traditie van de Oprechte Dalfser Mop is inmiddels ruim 235 jaar oud. Het koekje en daarmee de traditie is ontstaan bij Bakkerij Frijling die in 1784 bij toeval de eerste Dalfser Mop bakte. De bolletjes deeg op de bakplaat die hij de oven in had geschoven waren voorbestemd om als zachte, vrij grote koekjes de deur uit te gaan. Toen hij de oven opentrok, snoof hij een voor hem volkomen vreemde geur op. Het betrof hier een misbaksel. Maar het rook zo lekker en bleek zo goed te smaken, dat bakker Frijling moeite moest doen om te achterhalen waar de fout was gemaakt. Hij prentte zich het recept goed in. Het koekje werd een groot succes. Sinds 2011 is het geheim van de receptuur overgedragen aan familie Van der Most, die de traditie van het koekje heeft voortgezet.

Inventaris Immaterieel Erfgoed
Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed is een middel om de beoefenaars te helpen bij het levend houden van hun immaterieel erfgoed. Ze maken zelf een plan om het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomstbestendig te maken. Lees meer over de nieuwe tradities in de Inventaris op www.immaterieelerfgoed.nl/nieuws.

Lees ook

Talentenhus organiseert Tikkie Takkie Voetbal

NIEUWLEUSEN – Op 21 en 28 mei biedt het Talentenhus in samenwerking met Dalfsen Beweegt, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.