Home / Dalfsen Regio / gerbrand van beesten paardenfokker van het jaar in regio overijssel

gerbrand van beesten paardenfokker van het jaar in regio overijssel

(Tekst/foto: Gea Slotman)

Gerbrand (44) en Jennifer (44) wonen met hun kinderen Daan (11) en Sanne (9) aan De Haar. Daar heeft hij een handelsonderneming in paardentrailers en aanhangwagens; hij doet ook reparaties en onderhoud. Paarden fokt hij hobbymatig. Hij heeft daar inmiddels 20 jaar ervaring mee en is nu zover dat hij van zijn hobby zijn werk gaat maken.

Onlangs werd Gerbrand door de KWPN uitgeroepen tot paardenfokker van het jaar in de regio Overijssel. En terecht, als je wereldberoemde paarden hebt gefokt. Als jongen kwam hij veel bij Jan Dunnewind (nu helaas overleden), zijn buurman aan het Ommerkanaal. Gerbrand: “Daar is alles begonnen. Paardrijden was mijn hobby, en vanaf mijn 15e ging ik naar de wedstrijden. Jan had een schuurtje met paarden. Ik mocht op zijn paarden rijden en meehelpen met de fokkerij. Alles deden we samen. Umero, Winchester en California hebben wij samen gefokt. Olivia was Jan’s paradepaard.”

Paarden van Gerbrand presteerden op wereldniveau. Daar is hij trots op. “Ik vind het geweldig. Winchester, bijvoorbeeld. Heel de wereld kent Winchester. Als Frank Schuttert ergens komt met dat peerd, wordt het volk helemaal gek…” Gerbrand laat een filmpje op YouTube zien. Winchester is afgeleid, maar kan meteen daarna ook nog een onmogelijke driesprong foutloos nemen. “Wat deze kan, dat kan geen paard!” Wat is het geheim van deze fokker? “Ik ben heel veel met de paarden bezig. Ik kijk naar mijn merries. Ik zie ze elke dag. Ik weet hoeveel ze buiten komen. En ik weet hoe ze zijn. Ik leid ze zelf op. Ik verplaats me in het paard. Als ze vertrouwen hebben, dan kun je er alles mee. Dat is het eigenlijk. Echt, 95 procent ligt aan jezelf. Wat ik doe is paarden vertrouwen geven in alles. En niet afstraffen. In het begin is het zoeken. Je moet je paarden kennen en denken: ‘Hoe kan het beter?’ De tekortkomingen ken je. Je zoekt in de fokkerij een hengst uit die de minpunten kan gaan verbeteren. Als er een veulen geboren wordt, besteed ik er de eerste 2 weken heel veel aandacht aan. Daar heb ik later gemak van.”

Olivia, die nu 22 is, gaat nooit meer weg, zegt hij. “Daar heb ik zoveel mee, die verkoop ik nooit. Een fantastisch paard met gigantisch veel vermogen. Haar karakter en wilskracht geeft ze door aan haar kinderen. Onder meer aan California, haar dochter; op dit moment één van de beste paarden ter wereld. ”

Lees ook

Huidig Bökkers stopt definitief; geen afscheidstournee

REGIO – De Sallandse rockband Bökkers legt definitief het bijltje erbij neer. Er komt dus …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.