Home / Dalfsen Regio / diamant voor gerrit hendrik hekman en dinie hierink

diamant voor gerrit hendrik hekman en dinie hierink

De twee ontmoetten elkaar meer dan 60 jaar geleden in het centrum van Ommen. Zij had er een feestje met een vriendin en hij kwam net uit de tekenschool lopen, die was gevestigd op de bovenverdieping van het oude postkantoor in de Kruisstraat…

Gerrit Hendrik werd in 1937 geboren op een boerderij in Stegeren. Dinie in hetzelfde jaar in Witharen, ook op een boerderij. Aan de Witharenweg. Hij ‘trouwde er bij in’. “Maar ik ben geen boer. Zíj is de boerin. In Witharen moest ik voor het eerst met een paard werken. Dat was ik niet gewend, want in Stegeren hadden we een trekker. Een heel verschil.” Hij deed als jongen een timmeropleiding aan de technische school in Dedemsvaart. Maar werkte eigenlijk nooit als timmerman. Zij hielp op het boerenbedrijf van haar ouders. “Ik heb een melkcursus gehaald. En verder heb ik huishoudschool gedaan. Ik hield ook van handwerken: borduren, haken, werken met textielverf, kraaltjes breien, enzovoort.” Hij heeft naast het boerenwerk regelmatig getimmerd en geklust, bijvoorbeeld voor de kinderen. Hij maakte ook een tekening van een nieuwe boerderij met varkensschuur. Toen hun boerderij in 1967 plotseling afbrandde, kwam die tekening goed van pas. De brand had veel impact. “Maar gelukkig hebben wij heel veel hulp gehad. Van familie en van buren. En gelukkig werd al het vee gered.” Zij: “Nu achteraf denk je wel eens: ‘Hoe ben je er toen doorheen gekomen.’ Hij: “De buren stonden altijd klaar. Dat mag je wel in de krant zetten.” Het echtpaar betekende veel voor de samenleving. Hij met kerkewerk, als ouderling. Beiden onder meer ook als bestuurslid bij Oranjevereniging Witharen. In 2012 kregen ze allebei een lintje voor hun verdiensten.

Gerrit Hendrik en Dinie kregen in hun huwelijk zes kinderen: Bertus, Henny, Gerrit, Ria, Erik en Gerbrand. Dochter Henny woont in Schalkhaar, de anderen in de gemeente Ommen. Het bruidspaar heeft vijftien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Eén zoon en zijn vrouw runden samen met hen de boerderij. Afgelopen voorjaar, in maart, zijn Dinie en Gerrit Hendrik om gezondheidsredenen naar Nijenhaghen verhuisd. Dat was wel even wennen, maar ze hebben het er gelukkig naar de zin.
Wat is het geheim van hun huwelijk? Hij, lachend: “Ja, wat is geheim? Geheimen hebben wij niet hoor… Mekaar goed verstaan.” Zij: “Dat je lief en leed samen deelt.”

 

Lees ook

Nieuw samenspel door Goed Goan en inwonerbetrokkenheid

Speerpunt van de raad in visie en beleid verwoord DALFSEN – De samenleving verandert en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.