Home / Dalfsen Regio / zusjes zandman in de prijzen bij sambotoernooi litouwen

zusjes zandman in de prijzen bij sambotoernooi litouwen

Tekst/foto: Gea Slotman

De twee zussen doen al jaren aan sambo bij sportcentrum Emsland en hebben al heel wat bekers en medailles. De hele familie Zandman is trouwens bekend bij Ningbers: de twee broers en zus Nina gingen Noelle en Lindy al voor.

Noelle en Lindy vertellen: “Sambo is een Russische vechtsport. Het komt vanuit het worstelen. Eigenlijk is het ouderwetse judo. Daar kun je het mee vergelijken. De regels zijn nu heel erg veranderd. Bij judo mag je niet bij de benen pakken et cetera. Bij sambo mag je meer. Je bent veel vrijer in doen en laten. Onze broers begonnen er mee. En eigenlijk zijn wij als zusjes er zo achteraan gegaan.” Noelle begon op haar vijfde met sambo en Lindy was 3 à 4 jaar. Lindy: “Je bent heel vrij met wat je mag doen en hoe je de partij begint. Dat vind ik heel leuk.” Noelle is het er mee eens. “Die vrijheid is gewoon heel erg fijn. Je begint met elkaar de hand te schudden en daar eindig je ook mee. Het is heel vriendelijk, zeg maar.”

Zijn ze wel eens onzeker? “Je kunt nooit weten hoe de tegenstander is. Hoe die vecht… Dat weet je niet. Daar moet je gewoon rustig onder blijven. Je moet je er niet druk om maken. Je kan het gewoon! Je coach helpt altijd om stevig in je schoenen te staan. Je moet niet laten merken dat je onzeker bent. Het is belangrijk dat je je focus goed vast blijft houden op de partij zelf.”

Hebben de meiden hier in het dagelijks leven ook iets aan? “Ja. Het is een verdedigende sport. Dat is voor je zelfvertrouwen heel erg fijn. Er zijn er genoeg op judo gegaan, die gepest werden of zich niet veilig voelden.” Noelle is een tijdje terug gestopt bij Ningbers; ze moest keuzes maken omdat ze het druk had. Ze koos voor dansen bij Sharon Veltink van Dansfabriek Hardenberg. Maar omdat ze fit was, mocht ze gewoon meedoen in Litouwen.

Lees ook

De Carrousel heeft nieuw seizoensprogramma, in de hoop op betere tijden

OMMEN – Theater De Carrousel in Ommen waagt het erop: het theater heeft een nieuw …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.