vv avereest promoveert naar de derde klasse

  Tekst en foto’s: Ruben Hendriksen

  VV Avereest is tweede geworden in een prima seizoen 2017/2018. Tweede worden achter kampioen PH Almelo (vorig jaar zondag tweedeklasser) is een hele fraaie prestatie en daarnaast werd Avereest op de laatste speeldag op eigen kracht ongeslagen kampioen van de tweede periode. De nacompetitie plek is dus dik verdiend. Het behalen van de tweede plek was voor nacompetitie belangrijker en gunstiger dan de nacompetitie-plek via de tweede periode. Als tweede eindigen betekende slechts 1 (finale) nacompetitie-wedstrijd op het eigen Sportpark. Via de tweede periode titel had het betekend dat Avereest twee wedstrijden had moeten winnen.

  De weg waarop SV Sportlust Glanerbrug de nacompetitie bereikte en in Balkbrug de promotiefinale, is als volgt: de nacompetitie-plek van de eerste periode competitie 4E is bemachtigd door vierde te worden in de eindstand. De eerste periode is hier gewonnen door Be Quick Zutphen en Be Quick werd tevens kampioen. Met deze titel is rechtstreekse promotie naar de derde klasse behaald, waardoor deze nacompetitie-plek vacant werd en uiteindelijk naar de nummer vier van de eindstand is gegaan. Deze nacompetitie-plek betekende twee wedstrijden winnen, van twee verschillende tegenstanders, om te promoveren naar de derde klasse. De eerste hobbel was vorige week al succesvol door Glanerbrug genomen. In een thuiswedstrijd werd voormalig derdeklasser Drienerlo met 1-0 verslagen. Hun volgende horde werd VV Avereest, voor die felbegeerde promotie naar de derde klasse.
  Afgelopen zaterdag was Avereest op het eerste gezicht meer de favoriet dan Glanerbrug. Avereest had een beter seizoen; het werd tweede en haalde een periodetitel. Ook speelde VVA thuis. Toch mocht er geen sprake zijn van onderschatting, de gasten speelden het voorlaatste seizoen en het seizoen daarvoor nog derde klasse. Ook stond Sportlust vorige week sterk als team tegen voormalig derdeklasser Drienerlo en wist deze strijd te winnen.
  Het beloofde een spannend slotstuk van het voetbaljaar te worden.

  Kort na het oplopen van de spelers met muziek en vuurwerk werd er afgetrapt voor een vrij behoorlijk publiek. Wat vooraf al duidelijk was: het hete weer zou waarschijnlijk wel een rol gaan spelen deze middag. Met 29 graden is het als toeschouwer al erg warm, als speler is het snikheet. Elke sprint hakt meteen in op je fitheid en tevens ten aanzien van het veld. Het lag er prima bij, mooi groen, maar zulk warm weer maakt dat de bal stroopt over het veld, met andere woorden: de balcirculatie wordt hierdoor langzamer. Het weer was dus verantwoordelijk voor een lager speeltempo door twee oorzaken.

  Na drie minuten spelen stonden de gasten haast al op 0-1. Een minuut eerder ging een vrije trap van VVA nog een meter over, maar Glanerbrug kwam dus al heel vroeg op een reuzenkans. Van vlakbij het doel moest Reinier Zwijns VVA op 0-0 houden en deed dit excellent. Slechts een minuut later had Avereest haar eerste kans, ook een zeer grote. Jurgen Visscher kwam na een diepe bal 1 op 1 tegen de keeper, in dit duel wist laatstgenoemde te winnen. Hierna kon Jurgen net niet rap genoeg opstaan voor een rebound voor open doel. Weer slechts één minuut later scheelde het niet veel dat Yorick Bonen de openingstreffer maakte. Bonen kopte bij de eerste paal net naast het doel.

  Na deze wervelende openingsfase was het voor beide doelen even rustig. In de zestiende minuut draaide Yorick Bonen bij zijn tegenstander weg, maar zijn schot ging recht op de keeper. Twee minuten later had René Koster een voorzet naar de tweede paal, welke er nog bijna in waaide. Een minuut hierna ging de invaller Sven Dost van Glanerbrug richting doel, van vlakbij schoot hij, maar trof de paal. Hierna duurde het tot de blessuretijd van de eerste helft totdat er weer actie voor de goals was. Een vrije trap van Kevin Buiter van de zijkant ging naar tweede paal, René Koster kwam in en kopte prima de bal naar beneden, op en over de doellijn: 1-0. De ban was gebroken. Ook Glanerbrug was vlak voor de rust weer gevaarlijk. Een schot vanaf de punt zestien belandde op de lat.

  Meteen na de theepauze scheelde het weer weinig of het werd 1-1. VVA doelman Reinier Zwijns kreeg een 1 op 1 situatie te neutraliseren, Zwijns verkleinde prima het doel en blokte het schot. Een minuut later dacht Yorick Bonen een buitenkansje te verzilveren. Hij zag de Glanerbrugse goalie ver voor zijn doel staan. Vanaf 30 meter schoot Yorick een hoge bal, maar bovenop t doel. Vlak hierna hielpen de gasten Avereest comfortabeler in het zadel, middels een rode kaart. Een slyding van Duncan Stübener, met twee gestrekte benen op bal en man werd door scheidsrechter Hogeweide beoordeeld als onacceptabel en presenteerde een directe rode kaart aan Stübener.

  Her en der waren er twijfels over deze beslissing, vooral bij de gasten, maar Hogeweide stond er vlak bovenop en was resoluut in zijn beslissing. Met deze warmte dik 40 minuten met een man minder, dat ga je wel voelen… Daarnaast is Stübener de nummer twee topscoorder van Glanerbrug, ook dat feit was niet ongunstig voor Avereest, dat één van de betere spelers van de gasten bijna een complete helft werd geneutraliseerd. Helemaal aangezien topscoorder Rick Battels wegens een blessure in de dertiende minuut al werd gewisseld. De oranje-zwarten van SV Sportlust moesten het dus verder doen zonder hun twee meest scorende spelers. In de 59e minuut, was Glanerbrug toch weer vlakbij een doelpunt. Een voorzet van hun rechtshalf vloog over Zwijns en trof onderkant lat. Hierna ging een vrije trap van Kevin Buiter een halve meter over. In de 61e minuut stuurde Yorick Bonen Jurgen Visscher richting doel, de aanname was goed en vanaf de rand zestien op de rechterkant passeerde het schot van Jurgen de keeper en kwam in verre hoek: 2-0.

  Twee doelpunten voor tegen tien man, nu had Avereest behoorlijk wat vertrouwen getankt voor de goede afloop. In de 73e minuut kwam de rechtsvoor van Glanerbrug bijna in scoringspositie, maar Dani Docter greep prima in met een perfecte sliding en blokte zo de bijna grote kans. Zes minuten later had Jurgen Visscher een hard schot, maar op de keeper. In de blessuretijd ging een mooie kopbal van Visscher in t doel, maar hij stond buitenspel. Ook in de lange blessuretijd (door drie drinkpauzes met het hete weer): oudgediende en all time topscoorder Erik Mostert viel in. Hij was vrijwel meteen een paar keer dreigend en wist zelfs de wedstrijd nu in het slot te gooien. Mostert draaide in de zestien om z’n as, haalde uit en scoorde de 3-0. Het laatste opmerkelijke feit was nog een rode kaart voor Glanerbrug (Jesse Holt), wegens kritiek op de scheidsrechter. Niet lang hierna floot scheidsrechter Hogeweide voor het laatst en werd de promotie van Avereest naar de derde klasse een feit! Het was reden voor groot feest en bij VV Avereest bleef het nog lang onrustig deze avond.

  Na zes seizoenen vierde klasse meldt VVA zich in seizoen 2018/2019 weer in de derde klasse. Gezien afgelopen seizoen, het niveau, de potentie van de jonge jongens en het aanblijven van coach Stef Lamberink gaat Avereest volgend seizoen misschien wel een leuke rol spelen in een klasse hoger.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.