verborgen vaart in witharen terug met belevingswandeling

  De wandeling wordt afgewisseld met een boot- en huifkartocht. De start is bij het Tolhuis aan de Balkerweg 60 in Witharen. Om 9.30 uur wordt het evenement geopend; vanaf 10.00 uur start elk half uur een groep van ongeveer 15 deelnemers met een gids.

  Geschiedenis in beeld
  De initiatiefnemers willen met deze belevingswandeling de geschiedenis van De Nieuwe Vaart tussen Balkbrug en Ommen in beeld brengen. De vaart zou de verbinding gaan vormen tussen het kanaal de Dedemsvaart in Balkbrug met de kolonie de Ommerschans en de Vecht in Ommen. Het graven van de vaart werd echter een lijdensweg voor de toenmalige kolonisten van de Ommerschans.

  Er werd vol energie begonnen met graven, maar de Vaart kwam nooit af. De aanleg stuitte op een witte zandrug in Witharen. Het te graven kanaal zou eigendom moeten worden van de Maatschappij van Weldadigheid en de Stad Ommen. De Maatschappij van Weldadigheid had zich inmiddels in 1854 van de verplichtingen kunnen ontdoen door de Stad Ommen negen duizend guldens aan te bieden, waarmee de aanleg van een kunstweg van Ommen via Ommerschans naar Balkbrug kon worden bekostigd, die op 1 Januari 1857 gereed kwam, de huidige Balkerweg.

  Programma
  Het programma voor deze zaterdag bestaat uit een gevarieerde wandeling over landerijen, afgewisseld met een boot- en huifkartocht langs de restanten van deze Nieuwe Vaart, die uiteindelijk is vastgelopen op het witte zand in Witharen. Onderweg wordt het verhaal van het ontstaan van deze omgeving door ‘zwervers’ verteld. Bij de start van de route wordt een film getoond en een toneelstuk opgevoerd. Het Tolhuis van Witharen staat aan de weg tussen Balkbrug en Ommen.

  Het Tolhuis is ook de plek waar aandacht wordt besteed aan het voedsel dat in die tijd werd geteeld en gegeten. Kinderen uit Witharen hebben hier een moestuintje en zullen vergeten groentes verbouwen. Zij worden ook betrokken bij het evenement. Vanaf het Tolhuis worden de deelnemers vervoerd naar het startpunt van de route. De route van ongeveer 5 km gaat over hoofdzakelijk onverharde paden via privéterreinen die alleen tijdens dit evenement toegankelijk zijn. Voorwaarde om mee te doen is wel dat de deelnemers goed ter been zijn.

  Kaartverkoop
  Voor de belevingswandeling is een beperkt aantal toegangskaarten te koop. Verkoop tickets a 2 euro per stuk: zaterdag 16 juni bij Jumbo, Ommen van 13.30-15.30 uur en op 7 juli bij de Veldzichthoeve, Vinkenbuurt van 10.00-17.00 uur. Voor informatie, belangstelling en/of aanmelding als vrijwilliger kunt u contact opnemen met Marrie via marriebennink717@gmail.com of 06-19696089. Kijk ook op www.witharen.com.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.