Home / Dalfsen Regio / uit hei en dennen loslopend wild

uit hei en dennen loslopend wild

Dat vind ik een vaag begrip, ‘als ze honger hebben’. Dan wordt een nachtelijke bosdropping pas echt avontuurlijk. Padvinders sjokken ‘s nachts door onze bossen op zoek naar een nieuwe instructie. Hongerige wolven, die vroeger in de bossen rond Ommen en omgeving liepen keken niet of ze een konijn, schaap of mens te pakken hadden, zij vraten wat er voorhanden was. Wij hebben in Ommen de Wolfskuil- straat en laan. Ook restaurants die refereren aan de wolven. Wij zijn hier dus gepokt en gemazeld en kennen onze pappenheimers.

Wie zijn er trouwens zo blij met wolven in Nederland? Niet de boeren, dat is zeker. Die telden ooit ‘s nachts hun schaapjes om in slaap te komen. Nu moeten ze er nogal eens een aantal van af trekken. Dat bevordert geen fijne nachtrust.

We kennen allemaal de sprookjes waar wolven in voorkomen. Roodkapje, de zeven geitjes en vergeet niet het bewogen lied van Drs P over de familie die per trojka naar het verre Omsk trokken. Daar zijn alleen de wolven weldoorvoed en schadeloos aangekomen. Er zijn mogelijkheden in Nederland om vanuit de auto een aantal loslopende wilde dieren te bewonderen. Er kan een nieuwsgierige leeuw op je motorkap komen, maar als je deuren en raampjes dicht laat kan er niets gebeuren. Zagen we op tv niet een gezin uit hun auto stappen om tussen de wilde dieren te filmen en fotograferen. Geen Nederlanders, maar buitenlanders zonder enig besef wat er van ze overgebleven was, als de dieren hongerig waren geweest!

Wat beweegt natuurkenners/liefhebbers om gelukkig te zijn met de terugkomst van een roofdier. Als de krokodil van de toenmalige eigenaar van hotel de Zon, Theo Bakker, ECHT zou zijn geweest. Stonden we dan ook met z’n allen dankbaar te zijn met deze allesverslinder? Oké, dit roofdier bleek van kunststof en verhoogde de aantrekkingskracht van Ommen en het fraaie hotel. De grap haalde de kranten en TV Nieuws. Ommen werd ineens nog beroemder. Wij moeten het nu doen met addertjes onder het gras, roofvogels die bezwete wandelaarshoofden bezeren en vossen die ons pluimvee opvreten. Daar haal je hoogstens de regionale tv uitzending van ‘Vechtdal Leeft’ mee.

Antoinette

Lees ook

Het Boek van de Week

‘Getekend: sporen van kindermishandeling’ van Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem In elke schoolklas in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.