promoveert vv avereest naar de derde klasse

  Tekst: Ruben Hendriksen

  VV Avereest is tweede geworden in een prima seizoen 2017/2018. VVA is vice-meister en letterlijk en figuurlijk ‘the best of the rest’. Voor het begin van seizoen 2017/2018 werd in Almelo gedacht om na 101 jaar van de zondag naar de zaterdag te verhuizen. Dit hield in dat zij van hun vertrouwde zondag tweede klasse naar de laagste klasse op de zaterdag zouden instromen. Van meet af aan was PH de gedoodverfde titelfavoriet en maakte dit ook waar. Tot 24 maart 2018 won PH al haar wedstrijden, maar 7 april leed PH hun eerste en laatste verlies. Ons eigen Avereest wist met 2-1 van PH te winnen, dit was letterlijk een ongeëvenaarde prestatie. In deze periode verspeelde PH nog drie keer twee punten door gelijke spelen. Met veel fantasie was er nog een piepklein kansje voor VVA om kampioen te worden. Echter op het eind van de competitie had PH de boel weer op de rit en werd overtuigend kampioen, met acht punten meer dan VV Avereest en een indrukwekkend doelsaldo: 129-20. Misschien helaas voor Avereest dat PH juist dit jaar instroomde; de kansen op het kampioenschap zouden een stuk groter zijn geweest voor VVA zonder PH, maar je weet het nooit zeker. Wat je wel weet: tweede worden achter de huidige kampioen is zeker een hele fraaie prestatie en daarnaast werd Avereest op de laatste speeldag op eigen kracht ongeslagen kampioen van de tweede periode! De nacompetitieplek is dus dik verdiend. Het behalen van de tweede plek was voor nacompetitie belangrijker en gunstiger dan de nacompetitie-plek via de tweede periode. Als tweede eindigen betekende slechts 1 (finale) nacompetitie-wedstrijd op het eigen Sportpark. Via de tweede periode titel had het betekent dat Avereest twee wedstrijden had moeten spelen en tevens beide winnen om te promoveren. Avereest zat in een luxe-positie, wat leidde tot de éénmalige confrontatie van aanstaande zaterdag.

  De weg waarop SV Sportlust Glanerbrug de nacompetitie bereikte en in Balkbrug de promotiefinale, is als volgt: de nacompetitie-plek van de eerste periode competetie 4E is bemachtigd door vierde te worden in de eindstand achter Be Quick Zutphen, Oeken en Harfsen. De eerste periode is hier gewonnen door Be Quick Zutphen en Be Quick werd tevens kampioen. Met deze titel is rechtstreekse promotie naar de derde klasse behaald, waardoor deze nacompetitie-plek vacant werd en uiteindelijk naar de nummer vier van de eindstand is gegaan. Deze nacompetitie-plek betekende twee wedstrijden winnen, van twee verschillende tegenstanders, om te promoveren naar de derde klasse. De eerste hobbel is vorige week al succesvol door Glanerbrug genomen. In een thuiswedstrijd werd voormalig derde klasser Drienerlo met 1-0 verslagen. Voetballend leken de spelers uit Drienerlo de betere, maar Glanerbrug stond sterk als team. Door middel van het scoren van een strafschop en zelf het doel schoon te houden degradeerde Drienerlo naar de vierde klasse en kan Glanerbrug aanstaande zaterdag de degens kruisen met VV Avereest voor die felbegeere promotie naar de derde klasse.

  VV Avereest en SV Sportlust zijn onbekenden voor elkaar en aangezien er slechts 90 minuten en één tegenstander staat tussen de vierde klasse en promotie naar de derde klasse zal de spanning groot zijn. De afgelopen drie jaar heeft Glanerbrug twee seizoenen ervaring in de derde klasse, bij Avereest is dit alweer zes jaar geleden. In 2012 sloot VVA een periode van zes seizoenen in de derde klasse af. De laatste keer dat Avereest nacomeptitie speelde was in 2015. In 2014 won VV Avereest de eerste periode en kort voor de zomer van 2015 speelde VVA een tweestrijd tegen het grote K.V.V. Quick ’20 uit Oldenzaal. Destijds was het een dubbel treffen; er werd eerst thuis en toen uit gespeeld. Thuis werd het met enige verrassing 1-0 voor Avereest. Al binnen 10 seconden stond de eerste eindstand op het scorebord: Bart Koster pegelde de 1-0 in de korte kruising. Avereest was in eerste instantie de uderdog omdat KVV Quick ’20 een behoorlijk grote club is en uit de derde klasse kwam, dat seizoen werd het toen vierde van onderenen. Het jaar erna werd Quik ’20 zelfs kampioen en promoveerde het naar de tweede klasse. Na 10 seconden spelen tussen VVA en Quick leken de zaken alweer een stuk positiever voor Avereest. Wel moet gezegd worden dat Avereest met enig geluk, maar ook met veel strijd en inzet de 1-0 over de eerste eindstreep sleepte. In de uitwedstrijd kwam VVA goed voor de dag. Na een ruststand van 1-0 scoorde Richard Seinen in de 65e minuut de 1-1 door keihard uit te halen en de doelman kansloos liet. Slechts twee minuten later stond het echter alweer 2-1. Avereest zag er achterin niet goed uit, maar er hing ook een behoorlijke lucht van buitenspel. Na 90 minuten stond het nog steeds 2-1 en werd er verlengd. Ook in de verlenging ging VVA op zoek naar een doelpunt. Dit gold ook voor Quick’20 en waren hierin vrij snel succesvol: 3-1. De tricolores namen toen risico en voelden dat er nog steeds mogelijkheden waren. Wouter Nouwels schoot van grote afstand op het doel van Quick ’20. De doelman kon net niet meer bij de bal en iedereen dacht dat bal in het doel verdween! Ook scheidsrechter Spoler deelde deze mening en wees naar de middenstip. De grensrechter stond echter met de vlag omhoog. De bal was via het vanghek op het doelnet gekomen en niet in het doel… Een vrije trap van Matthijs Platvoet belandde buiten bereik van de doelman op de lat! Ook in de laatste minuut belandde de bal nog via de vingertoppen van de doelman op de lat… Het waren zeer spannende 210 minuten, maar de krachten vloeiden weg en VVA was niet meer in staat om de stand te veranderen. Avereest kon toen met opgeheven hoofd de nacompetitie verlaten, terug naar de vierde klasse.

  Komende zaterdag is op het eerste gezicht Avereest meer de favoriet dan Glanerbrug. Avereest had een beter seizoen; het werd tweede en haalde een periodetitel. Ook speelt VVA nu alleen thuis. Toch mag er geen sprake zijn van onderschatting, de gasten speelden het voorlaatste seizoen en het seizoen daarvoor nog derde klasse. Ook stond Sportlust vorige week sterk als team tegen voormalig derde klasser Drienerlo en wist deze strijd te winnen.
  Het belooft een spannend slotstuk van het voetbaljaar te worden komende zaterdag. Mocht er na 90 minuten een gelijke stand op het scorebord staan dan is er sprake van een verlenging van 30 minuten. Er geldt geen silver of golden goal. Mocht het na 120 minuten nog steeds gelijk staan, dan zullen strafschoppen de doorslag gaan geven welk team volgend jaar weer terug gaat naar de vierde klasse en welk team promoveert naar de derde klasse.

  De nacompetitie wedstrijd VV Avereest – SV Sportlust Glanerbrug begint zaterdag 9 juni om half drie op Sportpark De Balk in Balkbrug.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.