Home / Dalfsen Regio / oud dalfsenaar hugo logtenberg scoort met boek over van gaal

oud dalfsenaar hugo logtenberg scoort met boek over van gaal

“Man, heerlijk om hier weer eens terug te zijn. Hier liggen zoveel herinneringen van mij.” De laatste keer dat Hugo Logtenberg een voetstap zette op Sportpark Gerner in Dalfsen is minimaal tien jaar geleden. De journalist van het NRC kwam op zijn twaalfde in het Vechtdorp wonen en droeg acht seizoenen het roodgele tenue van SV Dalfsen. De ene na de andere anekdote uit vervlogen jaren komt naar boven als Logtenberg het strak gemaaide hoofdveld opstapt. De bosrijke omgeving van Gerner is een oase van rust vergeleken met de sportparken in Amsterdam, waar de oud-Dalfsenaar als voetbalvader tegenwoordig op zaterdag langs de lijn staat. In 1994 vertrok Logtenberg naar de hoofdstad. Als journalist timmert hij er aan de weg en won hij verschillende prijzen. Sinds de publicatie van De hand van Van Gaal staat hij landelijk in de spotlights.

Met de insteek om een achtergrondverhaal te maken over Louis van Gaal, reisde Logtenberg in het najaar van 2017 af naar de Algarve. Het zou niet blijven bij een achtergrondverhaal. Dat bleek al na één gesprek in Van Gaals luxe villa in Vale do Lobo, met uitzicht over de Portugese zuidkust. Logtenberg won het vertrouwen van de markante succestrainer en kreeg toestemming om te praten met stafleden en spelers die erbij waren tijdens dat WK van 2014. Wat volgde was een verzameltocht op zoek naar informatie. De afgelopen maanden voerde Logtenberg nog eens drie lange gesprekken met Van Gaal, dook hij in allerlei rapporten en kreeg hij zijn geïnterviewden zelfs zo ver dat ze e-mails, dagboeken en agenda’s met hem deelden.

Primeurs
Logtenberg slaagde erin om de nodige opvallende gebeurtenissen in aanloop naar het bronzen WK boven tafel te krijgen. Bijvoorbeeld dat Arjen Robben naar huis belde na de loting voor de groepsfase. “Robben zei dat zijn familie maar beter een groepswedstrijd kon bezoeken, als ze nog een duel van Oranje wilden bekijken. Het zegt alles over het zelfvertrouwen bij het Nederlands elftal in aanloop naar het WK.” Ook de pokerschuld van Patrick Kluivert, assistent-trainer tijdens het WK, kwam Logtenberg ter ore. De voormalig topspits blijkt voor tienduizenden euro’s in het krijt te staan bij Wesley Sneijder, een schuld die hij maar niet afbetaalt. Het zijn primeurs die de oud-Dalfsenaar, die zelf begin jaren 90 als wisselspeler een handjevol wedstrijden in het eerste elftal van SV Dalfsen meehobbelde, bewaard heeft tot de publicatie van zijn boek.

Tijdens de gesprekken die Logtenberg de afgelopen maanden voerde, leerde hij ook een andere kant van Van Gaal kennen. “Hij is heel uitgesproken. Zegt altijd iets opvallends en dat stukje wordt dan uitgezonden op tv. Iedere keer krijgen de kijkers dat deel van zijn karakter te zien. Van de 100 minuten is hij er 98 een hele bevlogen en vriendelijke man. Maar die andere twee minuten zet hij het gas erop en komt hij heel stellig, arrogant en betweterig over. Want dat is hij óók. Ik heb nog nooit een persoon gezien met zoveel gedaantes.”

Stapavond
Die andere kant van Van Gaals karakter komt in het boek nadrukkelijk naar voren. Logtenberg beschrijft hoe de flamboyante coach de namen van vrouwen en kinderen van de spelers allemaal paraat heeft. Of hoe het Nederlands elftal in Rio de Janeiro tijdens het WK gewoon een avondje op stap mocht, met toestemming van de bondscoach. Voormalig topverdediger Rio Ferdinand, die een drankje deed met de Italianen Fabio Cannavaro en Christian Vieri, wist niet wat hij zag toen de Oranjeselectie de bar binnenstapte. Of Louis van Gaal hier wel vanaf wist. “Als we maar op tijd terug zijn”, antwoordde Sneijder.

En zo volgen de anekdotes rondom het WK van 2014 elkaar in rap tempo op in het 256 pagina’s tellende boekwerk. De presentatie ervan vond 31 mei plaats in het Compagnietheater in Amsterdam. De zaal bood plaats aan 400 man, wat veel te weinig bleek om alle belangstellenden plaats te bieden. Na die avond belandde Logtenberg in een nog grotere rollercoaster. “De mediabelangstelling was heel groot. Pauw, EenVandaag, Edwin Evers, op een gegeven moment stond ik SBS Shownieuws te woord. De honger naar Van Gaal is gigantisch. Maar wat ik vooral heel mooi vind, is dat het boek door verschillend publiek gelezen wordt. Natuurlijk door voetballiefhebbers, maar ook in het bedrijfsleven, omdat het leiderschap van Van Gaal zo nadrukkelijk aan bod komt.”

25.000 exemplaren
De hand van Van Gaal ligt op het moment van schrijven een dag of veertien in de winkels en de teller staat op 25.000 verkochte exemplaren. Logtenberg: “Dat het zo goed zou lopen, had ik ook niet verwacht. Ik had wel door dat de naam Van Gaal zou aanslaan. Dat het zo hard gaat, is natuurlijk heel mooi. Je schrijft een boek omdat je hoopt dat het gelezen wordt. Net in de trein van Amsterdam naar Dalfsen heb ik twee reizigers gespot met mijn boek. Dat is schitterend.”

Tijdens het gesprek ontvangt Logtenberg een appje van collega-auteur Michel van Egmond. Diens nieuwste boek Inside, over het voetbalpraatprogramma op RTL, én De hand van Van Gaal staan beiden in de weektopvijf van meest verkochte boeken in Nederland. Een bevestiging van de lovende woorden die Logtenberg de afgelopen weken ontving. “Het mooiste compliment dat ik heb gekregen van Van Gaal? Dat het ‘niet onaardig is geschreven’.”

De hand van Van Gaal is verkrijgbaar bij de boekhandels en kost 17,50 euro.

Hugo Logtenberg denkt met veel plezier terug aan zijn tijd in Dalfsen. Regelmatig bezoekt hij met zijn drie oudere zussen zijn ouders, die er nog altijd woonachtig zijn. Voetballen deed Logtenberg vroeger op de grasveldjes bij de Berkenlaan en natuurlijk op Sportpark Gerner. “Maar ik kon ook toen al veel beter praten dan voetballen. We hadden een fantastisch leuke selectie, met Raymond Bakema, Harold Eijkelkamp, Jurgen Grobbée, Michel Lucas, Ronald Booijink.” Nico Klumper was zijn trainer in B1. “Een geweldige kerel en een goede trainer. Echt tweebenig, iets dat hij ons ook bijbracht. Dat ik nog altijd een bal kan trappen met links, is dankzij hem.

Lees ook

Mondhygiëne

Vier keer per jaar onderwerp ik mij vrijwillig aan een schoonmaakbeurt voor mijn (eigen) tanden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.