Home / Dalfsen Regio / open imkerijdag in nieuwleusen

open imkerijdag in nieuwleusen

Ieder uur worden demonstraties honing slingeren gegeven. Kom gerust kijken naar de bijenstand en bestudeer de bijen van nabij in een volledig transparante observatiekast. Op deze speciale dag willen we mensen op een leuke en gezellig manier kennis laten maken met onze interessante hobby. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren wat er komt kijken bij het houden van bijen.
Laat u informeren en het bezoek is gratis.

Sterker nog: u krijgt er iets bij: een drankje en een stukje honingkoek. Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen, en over de manier waarop u uw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit van de natuur.

Imkers werden jarenlang geteisterd door enorme sterfte onder hun bijenvolken. De laatste paar jaar gaat het gelukkig wat beter met de bijenvolken. Door alle aandacht voor de problemen waar imkers mee te maken hebben, en het feit dat bijen onmisbaar zijn voor ons dagelijks voedsel, zijn de beestjes ongekend populair geworden. Allerlei acties worden op touw gezet om het leefgebied te verbeteren. Zo is onze gemeente onder andere bezig met de realisatie van een Honey Highway. Zelfs koning Willem-Alexander is imker geworden en beschikt over drie bijenvolken.

Afgelopen vier jaar hebben de bijenhoudersverenigingen Ommen, Dalfsen en Nieuwleusen samen een cursus georganiseerd voor beginnend imker. Dit jaar worden elf cursisten opgeleid in de leeftijd van 9 tot 60 jaar waarvan drie dames. Kortom het houden van bijen leeft enorm.

Wat valt er zaterdag 14 juli zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van, of voorkomen van zwermen, en inspelen op het weer en de natuur.

Vers gewonnen honing kan worden geproefd, en men kan in een bijenvolk kijken. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Imkers
De imkers uit Nieuwleusen en omgeving geven deze dag uitleg over hun bijzondere hobby. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met het werk van de imker en het houden van honingbijen. Een activiteit voor jong en oud.

Bijen zijn boeiend
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Hoe komt de honing in een potje terecht? Ze vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen doen met het stuifmeel dat ze halen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen.

Lees ook

‘100 euro actie’ bij B+B Personeelsdiensten Ommen

(Advertorial) OMMEN – Op 1 maart zijn Marco en Dick van start gegaan met B+B …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.