Home / Dalfsen Regio / lampie o ja wk voetbal

lampie o ja wk voetbal

Was het niet van plan hoor, maar ja, dan denk je ‘even kijken’ en voor je het weet blijf je toch weer voor de tv hangen. Terwijl ik me zo had voorgenomen niet te gaan kijken. Zeker, de afwezigheid van Oranje had daar veel, zo niet alles mee te maken. De beslissing was ingegeven door teleurstelling. “Jezus scheids, treed eens op!” “Denk aan je bloeddruk, het is maar een spelletje”, waarschuwt een stemmetje van om de hoek. We hebben een open keuken. Niet handig als je voetbal zit te kijken. Ze krijgt alles mee.

“Is dat WK al snel afgelopen”, vraagt mijn echtgenote zich hardop af, terwijl ze een lekker toetje in elkaar flanst. Haar desinteresse is stuitend. En ja, het is inderdaad een spelletje. Voor haar. Niet voor mij. Mens-erger-je-niet, Hoedje Wip en Dokter Bibber zijn spelletjes. Net als spijkers poepen en koekhappen. Klaverjassen en tachtigen wordt al serieuzer. Net als schaken en dammen. En wat te denken van Monopoly. Dat liep vroeger bij ons thuis wel eens uit op vechten. Omdat mijn broertje niet tegen zijn verlies kon. Ik iets beter, behalve indien vals beschuldigd van het jatten van geld en huizen. Maar goed, voetbal is een ander verhaal. Dat is religie. Of nee, dat is overdreven, laten we het houden op de belangrijkste bijzaak in het leven.

Jááá, wel een bijzaak. Daar kom je pas achter als er echt iets wezenlijks ergs gebeurt. Als een gemene ziekte of de dood ‘een gezicht’ krijgt. Dan stelt het voetbal plots niets meer voor. Direct afkloppen. Wie zich druk maakt om voetbal gaat het voor de wind, want die heeft geen wezenlijke zorgen. Ik probeer afstand te nemen en maak mezelf telkens wijs dat het eigenlijk een pervers wereldje is. Niet het amateurvoetbal hoor, de grote jongens. Professioneel voetbal. Miljoenen gaan er in om. De Champions League? Met 32 ploegen van start en na een hoop flauwekulpotjes blijven acht grootmachten over, te weten Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Man City, Man United, Chelsea, Liverpool en Bayern Munchen. Dan heb je het wel zo’n beetje gehad. De rest mag figureren.

Ik ben me daar gek ook, dat domme loeren naar het WK voetbal. Het moet nog interessant worden. De eindfase is nog niet in zicht. “Kom op Lampie, met de luie reet uit de stoel”, pep ik mezelf op. Even actief. De hengel ter hand en op naar de Vecht. Even kijken of een dikke snoek zin heeft in een potje touwtrekken. “Tot straks”, roep ik en kijk voor alle zekerheid nog even in de televisiegids. Acht uur Polen versus Colombia. Nou ja, goed om te weten, als onverhoopt de vis niet wil bijten, maar echt…, echt alleen als de vis het laat afweten…

Lees ook

Nieuwe stadsdichter Ommen gezocht!

OMMEN – Gedurende twee jaar was Viviane Rose de stadsdichter van Ommen. Eind mei loopt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.