inloopbijeenkomst natuurherstel lemelerberg

  In Nederland gaat de kwaliteit van veel natuur al langere tijd drastisch achteruit. Natuur die heel bijzonder is willen we, in heel Europa, samen beschermen. Daarvoor heeft de Europese Unie zogeheten Natura 2000-gebieden aangewezen, waarvan er 24 (gedeeltelijk) in Overijssel liggen. Het heidegebied op de Lemelerberg is voor Europese begrippen uniek. Het is dus belangrijk dit buitengewoon bijzondere gebied voor de toekomst te behouden.

  Heide herstellen
  In Overijssel is gedurende de afgelopen 100 jaar bijna 90% van de heide verdwenen. Door de jaren heen breidde het bos zich uit. De komende jaren gaat een groot deel van dit bos weer plaats maken voor herstel en uitbreiding van vitale heide. Bij de nu 350 hectare heide komt 150 hectare bij. ‘Dat levert geen ‘grote paarse heidevlakte’ op, maar een gevarieerd en aantrekkelijk landschap’, zegt Jan Henk-Schutte, projectleider Natura 2000 Lemelerberg. ‘En daar hoort alles bij: zandverstuivingen, gevarieerde heidevegetaties en vitale jenever-besstruwelen. Meer heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw zullen we meer gaan horen en zien.’

  Nieuwe belevenis
  Het nieuwe landschap krijgt meer openheid, meer vergezichten, meer variatie. ‘Wandelen en fietsen op de Lemelerberg wordt een nieuwe belevenis. Op sommige plekken creëren we rust op de heide, door paden samen te voegen die nu heel dichtbij elkaar liggen. Ergens anders gaan we juist bijzondere plekken toegankelijk maken, om de natuur en cultuurhistorie nog beter en mooier te kunnen beleven’, licht Schutte toe. ‘Al met al versterken we op deze manier de natuur, krijgen we de historische gelaagdheid van het landschap weer te zien én keert het zicht op de berg terug.’

  In goed overleg
  De rijksoverheid heeft, samen met de Provincies, voor elk Natura 2000-gebied een analyse gemaakt met doelen en maatregelen die nodig zijn om de gebieden te versterken. Schutte: ‘Voor de Lemelerberg zijn we deze maatregelen nu aan het verfijnen en concreet aan het maken. Naast de Provincie werken we ook samen met de gemeente Ommen en Waterschap Vechtstromen. Bovendien doen we alles in goed overleg met onze gebiedspartners, waaronder Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, én met de bewoners en belanghebbenden in de omgeving.’

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.