gerlant van het gas af

  Lees hier het rapport.

  Vanaf 1 juli moeten alle nieuwe huizen in Nederland gasloos worden gebouwd. Een nieuwe wet bepaalt dat. Het doel is om CO2 te verminderen, om zo aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te gaan voldoen. Ingegeven door wetenschappers die met rapport na rapport aankondigden dat de wereld aan het opwarmen is. We zouden nu iets moeten doen, want anders is het te laat. Ik ben de laatste die gaat beweren dat dat niet zo zou zijn, maar vraag me wel af wat die nieuwe wet eigenlijk waard is.

  Dat de wereld een probleem heeft moge duidelijk zijn. De oplossingen worden gezocht in groene energie: windmolens, zonnepanelen, vergisters etc. Elektrificatie is de oplossing voor de toekomst. Als gevolg van al dat wetenschappelijk onderzoek, komt nu deze wet. Een gevolg is een grote lobby van de installatiebedrijven om per 2020 de gasgestookte cv-ketels in de ban te doen. Dit moet met elektra worden vervangen. Maar wie gaat dat betalen?

  In 2030 gaan onze kolencentrales dicht. Het gaat helpen om aan Klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Het is een regeringsbesluit. De oplossing voor de energievraag geven ze niet en het probleem wordt op het bord van lokale overheden gelegd. Die worstelen nu met vraagstukken omtrent windmolens, zonnevelden en andere mogelijkheden.

  Olst-Wijhe en Zwolle hebben heftige discussies over windmolens en inwoners dragen van alles aan om er onderuit te komen. Waterkrachtcentrales in de IJssel is o.a. één van de dingen. In Raalte wil een bedrijf 34 hectare zonnevelden aanleggen. De buren willen dat niet en roepen de boer op niet door te zetten. Die wil niet reageren, behalve dat hij een goede reden heeft om het wel te doen: de centen. Om welk motief draait het anders?

  In Dalfsen beslist de politiek over 7,5 ha zonneveld, maar dan extra duurzaam in combinatie met daaronder scharrelende kippen. Een rare ontwikkeling, want wat moeten die dieren daar pikken? Iedereen met een beetje verstand weet dat waar geen zon komt, er niks gaat groeien en het een natte smerige bende wordt. Opdrogen doet het niet, want het neemt geen water op. Laat staan dat het bijdraagt aan de biodiversiteit. Het is gewoon meer bebouwing.

  Wetenschappers van de Rijks universiteit Groningen (RUG) brachten vorige week dit rapport uit in opdracht van Cerre (Centre on Regulation in Europe) over de energievraag en invulling in Nederland tot 2050. Gebaseerd op de huidige situatie van het energiesysteem, de feitelijke overheidsambities op het gebied van de energietransitie (het opwekken van fossiele energie vervangen door duurzame energie) en gezien de Nederlandse regering geen kerncentrales wil bij bouwen en overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen, de twee belangrijkste maatregelen zijn waarop wordt ingezet om Co2 te minderen. Bij volledige elektrificatie van verwarming en transport zal dat leiden tot een stijging van 50% elektra verbruik in 2050. Dat is paradoxaal genoeg een behoefte waarin ons land juist door gascentrales zal moeten worden voorzien. De vraag naar gas zal nog tot 2030 toenemen. En zelfs in 2050 zal de totale Nederlandse gasconsumptie nog altijd ongeveer dertig miljard m3 zijn.

  Een alternatief kan een warmtenet in de grond zijn. Iets waar ik mij van afvraag: wat gaat dat weer voor narigheid brengen? Al dat gerommel in de grond heeft tot nu toe nog niet veel goeds gebracht.

  Al die wetenschappelijke rapporten worden ingegeven door de vraag welke de opdrachtgever stelt. De raad van Olst-Wijhe werd deze week door een inspreker min of meer verweten een waardeloos onderzoeksbureau te hebben ingehuurd. 

  Opmerkelijk in het onderzoek van de RUG is de opmerking: ‘Gezien de Nederlandse regering geen kerncentrales wil bijbouwen’. Wat ze eigenlijk zeggen is: kernenergie is het enige wat echt helpt. Kan aan uw energievraag voldoen, maar dat wilt u niet horen.

  Misschien moet de raad wel zeggen: we bouwen nu een gascentrale aan de IJssel en in Dalfsen aan de Vecht. Met de restwarmte verwarmen we duurzaam een ‘stadsverwarming’. Over dertig jaar, als de gasgenerator versleten is, kan deze vervangen worden door atoom. Dat is namelijk waar de onderzoekers ons naar toe willen hebben.

  Gerlant@regiobode.nl

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.