Home / Dalfsen Regio / geen moeilijkdoenerij op pigstock

geen moeilijkdoenerij op pigstock

De jongemannen en –dames uit Lemele treffen elkaar elk weekend in hun hangruimte. De haren lang, een biertje in de aanslag, shag in de tuk en af en toe een gekruid sigaretje erbij. En oh ja, natuurlijk muziek van de groten: Zeppelin, Purple en Sabbath. “Hier in het dorp staan we wel een beetje bekend als ‘die hippies’”, vertelt Bastian Pen (niet geheel toevallig ook zanger/gitarist van Tricklebolt). “Ach. dat heb je dan toch al snel. Veel van ons staan ook wel een beetje achter die hippie-idealen. Maar dan wel met een Sallandse inslag.”

Pigstock is dus diep geworteld in de Sallandse rockcultuur, maar dan overgoten met een Woodstock-sausje. En wat het programma betreft: met een grote inbreng vanuit Lemele. Stan omschrijft zijn woonplaats niet voor niets als ‘de culturele hoofdstad van Salland’. Bastian en broer Daan (bassist van Tricklebolt) beginnen te lachen. Hun matengroep is nou eenmaal druk met muziek. Tricklebolt en RUV krijgen landelijk goede recensies. Vriendin Dion Legebeke is de zangeres van de Haarlese bluesrockformatie The Damned Few. Er lijkt daar dus iets in het water te zitten. En daar is Pigstock ook een logisch gevolg van. “We programmeren alleen maar de muziek die we zelf leuk vinden”, stelt Stan. “Dat commerciële gaan we niet doen. Ook niet om het festival groter te maken.” Dus staan er allemaal bands die zich op wat voor manier dan ook hebben laten inspireren door psychedelische muziek uit de sixties en seventies. Tricklebolt en RUV combineren die met bluesy (hard)rock, Droom gooit er een indie-sausje overheen en Mango Zabba gooit Zeppelin in de blender met dansbare tripmuziek.

Contrast
De eerste editie van Pigstock (genoemd naar de varkens die rond scharrelen bij een nabije boerderij), destijds bedoeld als verjaardagsfuif, trok maar een mannetje of vijftig. “En het viel ook meteen helemaal in het water”, stelt Bastian. Hij begint te lachen. “Het begon zo hard te hozen, dat de helft van het publiek ervandoor ging. Ze moesten uitkijken dat ze niet uitgleden.” De twee daaropvolgende jaren draaide het festival op een geluidsontheffing, dit jaar hebben de mannen voor het eerst een vergunning aangevraagd. Wat het festival typeert, is het gemak waarmee het georganiseerd kan worden. “De hoofdacts, Tricklebolt en RUV, hebben we al gratis. Dat zijn maten en dat scheelt dus al behoorlijk”, vertelt Stan (wiens vader een bouwbedrijf heeft en budgetneutraal de afzethekken en andere materialen verzorgt). Bastian: “Veel van onze maten studeren elders. Die weten op wat voor manier dan ook de vaagste figuren mee te nemen naar dit festival. Echte hippies. Van die types die vooraan bij het podium op blote voeten lopen te dansen. En dan staat de typische inwoner van Lemele, en dat bedoel ik met alle respect, gewoon bij de bar een Grolschje te kantelen. Dat is ook juist de grap van dit festival: boeren en hippies, het lijkt een groot contrast, maar het gaat heel goed samen.”

Radler
Die ‘echte hippies’ hebben nog een voordeel. “We letten ’s avonds echt wel op, maar natuurlijk blijft er wel wat rotzooi achter”, vertelt Daan. “Maar als wij dan ’s ochtends onze roes uitslapen, maken zij het terrein schoon. Die zijn gek met de natuur. Dus meestal is dat al gebeurd als we de boel gaan afbreken.” Bastian: “Vaak maken we ook een dealtje met ze. Voor gratis entree en een paar drankmunten helpen ze ons een handje.”
De mannen hebben recentelijk een houten gevel van een Amerikaanse barn in het bos gezet, een oud decorstuk dat ze ergens in het noorden op de kop hebben getikt, maar verder houden ze het simpel. “De muziek is bij ons de hoofdzaak. Maar kijk om je heen. Deze setting; als het mooi weer is, dan is het ook helemaal goed!”
En ook qua menu- en drankkaart doen ze niet moeilijk. Snacks, bier, wat fris en wijn. Bastian: “We denken nog over Radler. Weet je wat het is met dat spul? Alle vrouwen die anders tipsy naar huis gaan, blijven dan redelijk nuchter.” Hij begint te lachen. “Zonde natuurlijk.” En hij hakt ook maar meteen, grappend, de knoop door. ”Bij deze: geen Radler!”

Naast de bands is er ook muziek van DJ Jan Bloten en Mr Rockafeller & his Wild Bromance. Bloten draait lekkere vinylplaatjes en Mr. Rockafeller & his Wild Bromance weten voor alle feestjes de juiste plaatjes te vinden. Aanvang is om 19.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. Blijven slapen? Geen probleem. Iets verderop richten de organisatoren een kleine camping in.

Lees ook

Loop je hoofd leeg en je lijf lichter!

OMMEN – Op 12 april start in Ommen de loopgroep ‘Loop je lichter’. Heb je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.