Home / Dalfsen Regio / diamant voor albert slotman en dina grootens

diamant voor albert slotman en dina grootens

‘s Morgens verrasten de kinderen hen door met paard en wagen bij Oldenhaghen voor te komen rijden, om hen op te halen voor een rit langs plekken die hun leven markeerden. Het weer was goed; de koets vertrok richting Arriën (Ridderinkshof, de roots van Dina’s moeder). Ze kwamen vervolgens langs Witharen (Balkerweg 30, de boerderij van het echtpaar, het ouderlijk huis van Albert), Varsen (Broekdijkje, waar Dina was geboren) en het huis aan de Baron van Fridaghstraat (waar het echtpaar nog tot voor kort woonde).

Daarna vertrok het gezelschap voor een etentje naar Restaurant de Nieuwe Brug, waar 60 jaar geleden de bruiloft gevierd werd. Dina en Albert genoten volop van de koetstocht. Albert: “Je kon mij nergens meer mee plezieren dan met zo’n ritje. En de vrouw was in haar sas, want die houdt van peerden.” Dina beaamt dat: “Ik wist niet wat ik zag!” Albert: “Het was een route waar ik veel voetstappen en zweetdruppels heb liggen.”

De twee ontmoetten elkaar ooit ergens in Varsen. De aanleiding was een lege fietsband. Dina ‘wist niet meer’ hoe of wat, en volgens Albert was er ‘concurrentie in de buurt, dus dan moet je er ook wat voor doen.’ Albert: “De meester zei vroeger: ‘Als je boer wilt worden, moet je een goede boerin hebben.’ Dina was een goeie boerin.” Dina melkte veel, zodat Albert ’s avonds regelmatig de handen vrij had voor vrijwilligerswerk in kerk, Oranjevereniging, buurtvereniging en muziekvereniging.

Voor hun huwelijk had Albert baantjes bij de buitendienst van de gemeente, de grasdrogerij, of als boerenknecht. Albert en Dina woonden na 12 juni 1958 kort aan de Schurinkstraat en daarna betrokken ze de boerderij aan de Balkerweg. Albert: “Het mooiste werk. Mijn lust en mijn leven. In die tijd zat alles in de lift. Nu is het klap na klap voor de boeren…” 

Dina hielp voor haar trouwen thuis met huishouding, naaiwerk en dergelijke. Albert en Dina kregen 5 kinderen. Vier dochters, één zoon. En tien kleinkinderen. Ze hebben beiden een open blik naar de samenleving; ook Dina zit of zat in allerlei verenigingen. Zo bezoekt ze bijvoorbeeld ‘ouderen’. Als hobby mocht Dina graag ‘met plantjes knooien in de tuin.’ Albert maakte mooie uiltjes en varkentjes van houtsnijwerk, en hij tekende. De twee hebben ook veel gereisd. Sinds 1 juni jl. wonen ze in Oldenhaghen. Dina en Albert: “Dat we hier nog zo samen konden komen… Het gaat goed hier. De verzorging is prima, het eten geweldig.”

Wat is hun geheim? Hij: “Mekaar de ruimte geven.” Zij: “Natuurlijk. ’t Is alle dagen geen mooi weer. Maar je maakt er van wat je er van maken kunt. We hadden allebei hetzelfde idee over het leven.” Ze zijn dankbaar.

Lees ook

Loop je hoofd leeg en je lijf lichter!

OMMEN – Op 12 april start in Ommen de loopgroep ‘Loop je lichter’. Heb je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.