dalfsen gaat illegale bewoning recreatiewoningen aanpakken

  Dalfsen telt een groot aantal recreatiewoningen, waarvan een aantal permanent bewoond mag worden. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat in totaal 75 woningen permanent werden bewoond, terwijl dit niet was toegestaan. In de afgelopen twee jaar is dit aantal sterk teruggebracht en momenteel zijn er nog enkele gevallen van permanente bewoning waar dit niet is toegestaan. 

  Deze mensen hebben in 2014 een last onder dwangsom opgelegd gekregen van de gemeente. Dit houdt in dat zij tot 1 juli 2018 de tijd hebben gekregen om een nieuwe woning te vinden. Mocht blijken dat er na deze datum nog steeds sprake is van permanente bewoning, dan volgt een dwangsom van 50.000 euro. Met alle gevallen zijn gesprekken gevoerd om te informeren naar de stand van zaken en de voortgang van hun zoektocht. Per geval heeft de gemeente gekeken hoe deze mensen geholpen en ondersteund kunnen worden bij hun zoektocht naar een andere woning.

  Wethouder André Schuurman: “De meeste mensen kiezen er niet voor om in een recreatiewoning te gaan wonen. Vaak liggen daar vervelende situaties uit het verleden aan ten grondslag. Veel mensen zitten in een sociaal isolement wat al jaren voortsleept. Deze mensen worden momenteel ondersteund vanuit onze eenheid Maatschappelijke Ondersteuning. Naast een aantal gevallen die hebben aangegeven niet te kunnen vertrekken aangezien zij in een financieel moeilijke situatie zitten, is er ook een aantal zeer schrijnende gevallen waar we verder mee in gesprek gaan. Deze schrijnende gevallen krijgen ondersteuning in hun zoektocht naar een andere woning.”

  De ondersteuning kan uiteen lopen van het op orde krijgen van financiën, begeleiding en hulp bij psychisch/sociale problemen, ziekte etc. Uitgangspunt bij de recreatiewoningen blijft dat het college in beginsel een plicht heeft tot het handhaven van de bestemmingsplannen. Permanente bewoning is strijdig met het ruimtelijk beleid van de overheid, echter kijkt de gemeente per geval ook naar de sociaal maatschappelijk aspecten.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.