Home / Dalfsen Regio / boekpresentatie de strafkolonie van wil schackmann

boekpresentatie de strafkolonie van wil schackmann

In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat de eerste Kolonie van Weldadigheid werd opgericht, met een ambitieus plan dat z’n gelijke niet kende: door middel van landbouw ‘den toestand der armen en lagere volksklassen verbeteren’ en ze verheffen tot beschaafde burgers. Hoe ging dat verzedelijken en beschaven in z’n werk? En werden deze mensen, kolonisten genoemd, er ‘betere mensen’ van? Al snel ontstond de behoefte aan een plek waar onzedige, onwillige kolonisten konden worden afgescheiden van de rest. Hiervoor werd een ‘strafkolonie’ ingericht, in eerste instantie op de Ommerschans en later, vanwege ruimtegebrek, ook in Veenhuizen. Wil Schackmann verwerkt de lotgevallen van ‘bannelingen’, inwoners en opzichters tot een levendige geschiedenis over een toegepast maakbaarheidsideaal.

Met dit boek voltooit Wil Schackmann zijn serie over de Nederlandse koloniën van Weldadigheid. Eerder verschenen De bedelaarskolonie, De proefkolonie en De kinderkolonie.

Locatie is de Veldzichthoeve, Balkerweg 80 in Ommerschans (Vinkenbuurt). Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Meer info op www.ommerschans.nl.
Na afloop kan men het boek aanschaffen en laten signeren.
Opgave voor de presentatie (gewenst!) kan tot 20 juni via info@ommerschans.nl of
telefonisch via 06-13629524.

Lees ook

Online BoekStartCafé

OMMEN – De Bibliotheek Salland houdt op dinsdag 18 mei weer een online editie van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.