boek van de week het literaire aardappelschiltaart genootschap van guernsey

  Het is 1946 als de jonge schrijfster Juliet Ashton een brief krijgt van een zekere Dawsey Adams die op het eiland Guernsey woont. Hij is haar naam tegengekomen in een boek van de schrijver Charles Lamb dat hij per ongeluk in handen heeft gekregen. Hij is onder de indruk van het boek en vraagt Juliet de naam van een boekenwinkel in London zodat hij meer boeken van Lamb kan bestellen. Op Guernsey zijn alle boekwinkels tijdens de bezetting door de Duitsers verdwenen, net als zoveel andere zaken.

  Juliet Ashton voldoet graag aan het verzoek van Dawsey, ze laat niet alleen een boek sturen maar begint ook een correspondentie met hem. Dawsey vertelt haar over het ontstaan van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey, hoe hij op een dag door zijn buurvrouw uitgenodigd wordt karbonade te komen eten, samen met nog een stel andere bewoners van het eiland. Hoe het veel te laat werd en ze na spertijd staande gehouden worden door een Duitse patrouille, hoe één van hen ter plekke het genootschap verzint en hoe ze daar mee weg komen.

  Daarom zijn ze echt boeken gaan verzamelen en een leesclub begonnen. Juliet begint met meer leden van de club te corresponderen, ze verwerkt hun verhalen in een artikel voor de Times en besluit zelf naar Guernsey te gaan om met de mensen te spreken. Al snel voelt ze zich thuis, verovert een plek in de gemeenschap en gaat op zoek naar de rol die de door de Duitsers opgepakte en sindsdien vermiste Elizabeth in de oorlog heeft gespeeld. 

  Verfilmd
  ‘Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey’ is niet alleen een heerlijk boek om te lezen, het is inmiddels ook verfilmd. In de hoofdrollen de Nederlander Michiel Huisman en Lily James, onder andere bekend van Downton Abbey. Wie de film gezien heeft zal misschien nieuwsgierig zijn naar het boek, ga het lezen! De brievenroman leest als een trein, de karakters zijn prachtig uitgewerkt, verdriet, angst, liefde, humor en loyaliteit strijden om voorrang in dit ontroerende boek. De roman is zowel fysiek als als e-book te leen in de bibliotheek.

  Het boek ‘Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl. Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar www.boekvandeweek.blogspot.nl.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.