Home / Dalfsen Regio / boek van de week de acht bergen

boek van de week de acht bergen

Als Pietro een jonge tiener is gaat het gezin in de zomervakantie voor het eerst naar het bergdorp Grana in de Alpen. Daar ontmoet Pietro Bruno, zoon van een bouwvakker, een stille op zich zelf aangewezen jongen. Samen beleven ze de zomer van hun leven. Ze trekken de bergen in, Bruno kent de hellingen op zijn duimpje, Pietro ontdekt de aantrekkingskracht van het gebergte, de bossen, het riviertje dat in een wilde stroom kan veranderen en op de achtergrond altijd de besneeuwde bergtoppen.

Ommekeer
Pietro’s ouders zijn zeer begaan met het lot van Bruno. Ze proberen zijn ouders over te halen Bruno in de winter bij hen in Milaan te laten wonen en een goede opleiding te volgen. Maar de vader van Bruno ontsteekt in woede over dit plan, zijn zoon is een kind van de bergen, die heeft niets in de stad te zoeken. Even lijkt het of de vriendschap tussen de twee jongens bekoelt, maar het jaar erop blijkt dat er niets veranderd is.

Jaren gaat het zo, elke zomer samen, elke zomer leren ze elkaar beter kennen. Maar het leven is grillig, als jongvolwassene begint Pietro zijn geluk elders te beproeven, Bruno en de bergen raken in het vergeetboek. De dood van zijn vader brengt echter de ommekeer, Pietro ervaart dan dat de bergen definitief bezit van hem hebben genomen en dat Bruno daar onvoorwaardelijk bij hoort.

Bergwandeling
‘De acht bergen’ is als een bergwandeling, het vraagt enige inspanning, het resultaat is fantastisch. Een reis door het leven van twee zeer verschillende vrienden die elk de liefde voor de bergen zo diep in zich voelen dat ze elkaar en het gebergte nooit meer los kunnen laten. Een tocht naar volwassenheid, een tocht naar hun lotsbestemming, een tocht die je als lezer niet licht vergeet.

‘De acht bergen’ is één van de drie boeken die in de Zomerleesclub in de Bibliotheek Ommen worden besproken. De andere twee titels zijn ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa en ‘Je ziet mij noot meer terug’ van Sonja Barend. Heb je zin om mee te doen met de Zomerleesclub, meld je dan hier aan. 

Het boek ‘De acht bergen’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Lees ook

Stichting ’t Lemels Arfgoed herdenkt de bevrijding

LEMELE – Op 10 april 1945 werden Lemele, Archem en Dalmsholte bevrijd door een eenheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.