Home / Dalfsen Regio / beleving en passie tijdens muziekdag in kruispunt

beleving en passie tijdens muziekdag in kruispunt

De kerkenraden van GKv Dalfsen Oost en West hebben september vorig jaar opdracht gegeven een vierde dienst (19.00 uur) te organiseren die ‘anders van kleur’ is. Deze dienst is persoonlijk informeel, meer mensen krijgen een rol in de dienst en er wordt meer rekening gehouden met gasten van buitenaf.

“Er spelen op dit moment afwisselend drie bands en enkele duo’s tijdens deze diensten, maar er zijn zoveel meer mensen, oud of jong, die ook weleens van zich willen laten horen”, zegt Guus Albracht (20), de initiatiefnemer van de Muziekdag. “Vandaar dat we een oproepje geplaatst hebben en vandaag een eerste selectie uitgenodigd hebben. Deze bewust gekozen groep heeft al enige ervaring en hoopt na de zomer maandelijks in een vaste band mee te spelen. Deze Muziekdag is voor de nieuwelingen de laatste keer droogzwemmen: samen met de ‘ouwe rotten’ muziek maken in een ontspannen sfeer. De volgende keer zal dat in een van de VierDeDiensten zijn.”

Bij binnenkomst is direct duidelijk dat alle aanwezigen dezelfde passie delen: muziek. Guus wil dan ook na de zomer een vervolg geven op deze succesvolle dag: “We hopen dat dit soort dagen nog veel vaker (geregeld) plaats gaan vinden, zodat het aantal muzikanten blijft groeien en ook de jongere muzikanten een keer de stap naar het grote podium kunnen maken! En dan is het extra gaaf om te zien hoeveel jeugd zich al aangemeld heeft!”

Er zijn deze dag niet alleen muzikanten aanwezig, om met meerdere bands tegelijkertijd te spelen, heb je ook technische mensen nodig. De technicus van Burgeon, de band van Guus, helpt daarom mee om alles in goede banen te leiden en hij beschrijft duidelijk zijn taak: “We kunnen alleen méér geluid maken, maar móói geluid; dat zullen zijzelf moeten doen!”. Ondertussen gaat een jongen los op z’n basgitaar. ‘Losgaan’ bij het zingen en musiceren van populaire liederen, maar net zo goed ook bij een Psalm… volgens Guus zit het ‘m in de beleving: “Woorden krijgen betekenis, we doen het samen en hebben plezier!”

De VierDeDienst is niet specifiek gericht op jongeren, maar bedoeld voor iedereen die zich laat aanspreken door de Bijbel, steeds met de concrete vraag: ‘wat zegt God tegen ons in deze tijd, in mijn leven?’ Die laatste vraag wordt in de ‘VierDeDienst’ wordt het dichterbij gebracht met moderne middelen en met inzet van allerlei gaven.

Guus zegt: “Het is gaaf om deze diensten voor te bereiden met een voorganger, -voor wie dit dagelijks werk is-, en bijvoorbeeld iemand die een kantoorbaan heeft of op de bouw werkt, én een zangleider die weer de zangers en muzikanten hierin meeneemt. Ieder neemt z’n eigen ‘ding’, met een eigen invalshoek, mee de dienst in en het publiek neemt wat aanspreekt mee naar huis. De een ‘beleeft’ de woorden van de preek, de ander had net een bepaald lied of dat praktische voorbeeld nodig. Daar word ik nou enthousiast van: dat het de persoonlijke relatie met God verdiept. Het is dan ook de kunst om zingend te leiden. Misschien kunnen we in de toekomst zelfs nog eens een cursus aanbieden. Want het is niet alleen maar ‘liedjes zingen’, je houdt ook rekening met de gemeente die je leidt in aanbidding”, zegt hij gepassioneerd. “Ik hoop dat we de grote inzet binnen onze kerk door jong en oud, wat in de muziek natuurlijk geweldig tot uiting komt, nog breder kunnen trekken, ook over kerkmuren heen!”

Voor vragen of meer informatie: Guus Albracht, T. 0611813507, email: guusalbr8@gmail.com.

Lees ook

Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.