zoektocht nieuwe burgemeester dalfsen van start

  De procedure voor de benoeming van de burgemeester ligt voor een belangrijk deel wettelijk vast. De burgemeester wordt niet rechtstreeks gekozen door de inwoners, maar wordt benoemd door de Koning op voordracht van de minister. De gemeenteraad heeft daarbij een grote rol, want het is de raad die een aanbeveling over een geschikte kandidaat geeft. Die aanbeveling wordt bijna altijd overgenomen.

  Voordat het zover is moeten kandidaten op sollicitatiegesprek. Eerst bij de Commissaris van de Koning en daarna bij een aantal raadsleden. Deze gesprekken zijn geheim met het oog op de privacy van de sollicitanten. Maar waar moeten de Commissaris en de raadsleden op letten? Welke eisen worden er aan de nieuwe burgemeester gesteld? Dat komt in de profielschets te staan.

  Raadsgriffier Joost Leegwater legt uit: “De raad stelt een profielschets vast in de raadsvergadering van 18 juni 2018. In deze profielschets wordt opgenomen aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen, welke wensen en verwachtingen er zijn, maar ook wat de nieuwe burgemeester van Dalfsen mag verwachten. De profielschets is dus een belangrijk selectiemiddel”.

  De fractievoorzitters van de gemeenteraad vinden het belangrijk dat de inwoners worden betrokken bij het opstellen van de profielschets. “De nieuwe burgemeester is er per slot van rekening voor alle Dalfsenaren”, zegt de griffier. Alle huishoudens in de gemeente Dalfsen krijgen daarom een oproep in de bus om mee te doen met de consultatie via internet. Daarnaast worden er inloopbijeenkomsten georganiseerd in de drie grootste kernen. Daar kunnen inwoners mondeling hun suggesties afgeven bij de gemeenteraad. De resultaten van de internetpeiling en de bijeenkomsten worden bij het opstellen van de profielschets verwerkt.

  De vergadering waarin de profielschets wordt vastgesteld is op maandag 18 juni 2018. De vergadering is openbaar, er kan ook live worden meegekeken via de website ris.dalfsen.nl. Nadat de raad de profielschets heeft vastgesteld, wordt de vacature opengesteld. Eind oktober zal bekend zijn welke kandidaat door de gemeenteraad wordt aanbevolen.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.