verrassende tuin aan oude vechtmeander gooit deuren open

  ‘Tuin De Coninckskamp’ is prachtig gelegen; het hele jaar door bloeien er planten. Het is een grote, verrassende tuin. Als je er door wandelt ontdek je steeds weer nieuwe dingen. Er loopt zelfs een oude dode Vechtarm door de tuin. De oever is in het voorjaar bezaaid met witte anemonen. Het oude,wat hoger gelegen, huis matcht goed met de tuin. Dick en Diny stellen hun tuin open tijdens de route Onze Tuinen, een collectief met vier andere tuinen in Den Ham, Daarle, Sibculo en Beerzerveld. Zaterdag 12 mei is de eerste keer.

  Diny en Dick verhuisden 23 jaar geleden naar De Coninckskamp. Ze vertellen: “De voorkant van de tuin bestond uit een stuk gazon met een paar rhododendrons, forsythia’s  en primula’s. De achtertuin was een moestuin met zwarte grond. Dat was een voordeel. We zijn gewoon begonnen. We hebben gras gezaaid en struiken gekocht. Op vakantie zochten we ook planten. Dan kwamen we terug met de caravan vol hortensia’s, rozen, enzovoort.”

  Renovatie
  De vorm die de tuin inmiddels heeft, dateert van een grote renovatie in 2012, in samenwerking met een tuinontwerper. “We waren vastgelopen. We hadden groepen en vlakken en rechte lijnen, die nu inmiddels gebogen zijn. Dat is veel spannender. We hebben bijna alle planten verhuisd en in composities geplaatst.” Als je een tuin aanlegt, is het de kunst om variatie in bladvorm, kleur, hoogte en bloeitijd aan te brengen. Je moet rekening houden met de standplaats en de seizoenen. Dick: “Erg ingewikkeld, en daarom een geweldige uitdaging voor mij.”

  De composities zijn een lust voor het oog. De gaarde meet zo’n 2.100 vierkante meter en er staan meer dan 500 plantensoorten. Dick omschrijft De Coninckskamp als een bosachtige tuin. “Bosachtig, maar niet echt een bostuin. We hebben wel heel veel planten die goed gedijen aan de rand van een bos. Dat komt grotendeels door de ligging van onze tuin, die omringd is door hoge bomen. De schaduw en de zure grond leiden automatisch tot het planten van rhododendrons en azalea’s. Die doen het daar goed op.”

  Bijzondere planten
  In het voorjaar bloeit er een zee van stinzenplanten. Duizenden sneeuwklokjes zijn er dan. Maar het echtpaar heeft ook sneeuwklokjes die in het najaar bloeien. Ze zijn steeds op zoek naar bijzondere planten die je niet in elke tuin aantreft. Dick: “Rhododendrons vormen de hoofdmoot van onze tuin. We hebben zo’n 120 soorten. De meeste zijn oersoorten. Die zijn te vinden in China en Japan, en worden hier gezaaid. De oersoorten gaan minder lang mee, maar bloeien aanzienlijk vroeger. Ze hebben veel mooier blad, dat is vaak ook ruwer aan de onderkant. Het lijkt wel vilt.”

  Dick en Diny zijn veel bezig met hun tuin. En niet alleen om hem bij te houden. Ze blijven planten zoeken, gaan met excursies en tuinreizen mee. Het echtpaar is lid van de Rhododendron Vereniging en Groei en Bloei. Diny: “Ik vind het heerlijk om in de tuin aan het werk te zijn. Je ziet wat je doet en je bent in de buitenlucht bezig…” Dick lacht: “Het wroeten in de aarde. Op de knieën en met de neus op de grond…”

  De Onze Tuinen route vindt plaats op 12 mei, 9 juni en 18 augustus. Kijk voor meer informatie op www.onzetuinen.nl of www.tuindeconinckskamp.nl.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.