startbijeenkomst pilots langjarig beheer

  Vanaf 2008 was de regeling Groene en Blauwe Diensten van kracht. Een regeling waarbij vanuit provincie en gemeenten geld beschikbaar werd gesteld voor langjarige beheercontracten (20 tot 30 jaar). Met het koersdocument natuur voor elkaar dat in 2017 gezamenlijk is opgesteld door partners onder regie van de provincie Overijssel, is voor het beheer van landschap een andere koers ingeslagen.

  De gedachte achter deze vernieuwde koers is dat het in stand houden van landschap een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Landschap voelt vaak ‘eigen’, maar veel mensen voelen zich geen ‘eigenaren’. Er is een grote groep genieters maar de lasten drukken op de schouders van een kleine groep beheerders en eigenaren. Dat maakt het behoud en de ontwikkeling van het landschap kwetsbaar.

  De pilots zijn uitgedaagd om hier over na te denken en werken nu een eigen aanpak uit voor hun eigen dorp of stad. Ze proberen hiermee de betrokkenheid en het gevoel van eigenaarschap bij hun medebewoners voor het landschap te vergroten. Door op verschillende manieren de verbinding tussen mens en landschap te stimuleren, gaan mensen naar verwachting meer gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor het landschap.

  Hester Maij, gedeputeerde natuur van Overijssel: “Ik ben blij dat we met landschap, een van de thema’s uit de nieuwe natuurvisie van Overijssel, aan de slag gaan. Landschap ontwikkelt zich gestaag en voelt soms als vanzelfsprekend. Als we er niet samen aan werken, wordt het landschap steeds uniformer en verdwijnen de specifieke streekelementen. Dat betekent voor mensen minder belevingswaarde en voor planten en dieren een achteruitgang van hun leefomstandigheden. En dat willen we niet in Overijssel. Het thema landschap is ook erg aansprekend. Het is voor iedereen zichtbaar en dichtbij; je kunt het landschap echt beleven. Daar moeten we samen aan werken.”
  “Wat het extra interessant maakt is dat de verschillende pilots allen met een heel eigen aanpak komen. Er is echt sprake van maatwerk. De verwachting is dat wij hier veel van de pilots kunnen leren voor de aanpak die wij straks verder over de provincie uit willen rollen. Ik verwacht dat er de komende maanden meer berichten in de media zullen verschijnen, betreffende de pilots” aldus Jacob van Olst directeur van Landschap Overijssel en trekker van dit project.

  De komende maanden worden er in de pilotgebieden verschillende activiteiten ondernemen om het landschap beter onder de aandacht te brengen. Aan het eind van het jaar presenteren de 7 pilotdeelnemers een ‘bidbook’ voor hun eigen omgeving. De pilotgebieden zijn: Wierden, Hof van Twente, Staphorst, Salland (olst wijhe raalte), Enschede, IJsseldelta en Steenwijkerland. 

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.