programma nationale dodenherdenking 4 mei

  Nieuwleusen en Dalfsen
  De gemeente Dalfsen herdenkt op 4 mei a.s. in Nieuwleusen en Dalfsen de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog en de slachtoffers die daarna zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. De herdenkingen beginnen om 20.00 uur in Nieuwleusen bij het monument bij de Grote Kerk én om 20.00 uur op de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen. Voorafgaand zijn in Dalfsen en Nieuwleusen herdenkingsbijeenkomsten.

  In Dalfsen begint de bijeenkomst om 19.00 uur in de Grote Kerk. In Nieuwleusen begint de
  bijeenkomst om 19.15 uur ook in de Grote Kerk.
  In Nieuwleusen wordt medewerking verleend door de scholen (kranslegging en declamatie),
  Veteranencontact Nieuwleusen, Lilla Bianco: Masha Galperina & Lonne Klos-Pondman, Scouting Nieuwleusen, Muziekvereniging Crescendo Excelsior, Vluchtelingenwerk, organist Henk Kreule en de Grote Kerk.
  Wethouder André Schuurman is namens het college aanwezig in de Grote Kerk in Nieuwleusen en bij het monument naast de kerk.
  In Dalfsen wordt medewerking verleend door de scholen (kranslegging en declamatie), Veteranencontact Dalfsen, Scouting Dalfsen, Projectkoor 4 mei onder leiding van Christine van den Brink, Vluchtelingenwerk, Christelijke Muziekvereniging ‘Excelsior’, organist Gerrit Hoving en de Grote Kerk.
  Burgemeester Han Noten is namens het college aanwezig in de Grote Kerk in Dalfsen en op de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat.

  In de vooravond van 4 mei wordt in Nederland uitgebreid halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. De Nationale Herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok vlaggen officieel ook beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 uur tot 21.10 uur.
  Op 5 mei, een nationale feestdag, wordt jaarlijks de bevrijding gevierd van het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter. Op 5 mei wordt de Nederlandse vlag in top gehesen, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.

  Ommen
  In Ommen vindt deze herdenking plaats bij het stadhuis. Aanvang 19.45 uur. Het jaarthema voor 2018 is ‘Het jaar van verzet’. Dit jaar werken mee: kinderen van basisscholen De Kardoen en De Triangel, scoutinggroep Van Pallandt. het Ommer Mannenkoor onder leiding van Gezinus Veldman en muziekvereniging Crescendo. Aan het einde van de herdenking worden de namen van de 71 inwoners van Ommen gelezen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Aansluitend vindt het défilé plaats.

  Dodenherdenking 4 mei Besthmenerberg Kamp Erika
  De historische vereniging CCO organiseert in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika op vrijdag 4 mei een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen.

  In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis op dezelfde avond is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruitgeschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen.
  Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: ‘Nederland gedenk. Ter nagedachtenis aan hen die deze weg gingen naar het concentratiekamp Erika, waar tussen ’42 – ’45 talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord’. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen.

  Het programma voor 4 mei 2018 op de Besthmenerberg ziet er als volgt uit:
  17:30 uur verzamelen parkeerplaats Steile Oever
  17:40 uur vertrek naar het herdenkingsmonument
  17:45 uur toespraken/declamaties: a. burgemeester Hans Vroomen; b. Harry Burgers namens oud-gevangen Kamp Erika; c. gedicht Krijn Braakman, Lisanne Grotenhuis en Anouk Bauwer; d. gedicht “Verzet” Sophie Habers
  17:58 uur The Last Post
  18:00 uur twee minuten stilte
  18:02 uur zingen Wilhelmus, twee coupletten, gevolgd door defilé en bloemlegging. De bloemen voor de burgemeester, oud-gevangenen en scholieren worden aangereikt door Tygo Habers.
  Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken in het bezoekerscentrum de Besthmenermolen.

  Mariënberg/Beerzerveld
  In verband met de bevrijding van Nederland, zal op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking plaatsvinden te Mariënberg.Om 19.30 uur verzamelen op de hoek Nieuweweg/Stationsweg ter hoogte van de pastorie van de GKv. Daarna zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans gelegd worden bij het ‘NS monument’ waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg. Daar zal een aantal liederen worden gespeeld door leden van muziekvereniging De Broederband.

  Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden er kransen/bloemen gelegd door respectievelijk kinderen van groep 7/8 van de GBS de Regenboog, de gemeenten Hardenberg en Ommen en het 4 mei comité. Aansluitend is er voor een ieder die dat wil gelegenheid bloemen te leggen.
  Ter afsluiting worden onder begeleiding van muziekvereniging de Broederband met elkaar nog twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.
  Het 4 Mei comité verzoekt een ieder om op deze dag, vanaf 18.00 uur tot zonsondergang, de vlag halfstok te laten hangen. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, mogen we deze vlag dan feestelijk en voluit laten wapperen!

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.