Home / ommen staat stil bij oorlogsslachtoffers

ommen staat stil bij oorlogsslachtoffers

Tekst: Harry Woertink

Kamp Erika
Zo’n tweehonderd belangstellenden waren aanwezig bij het monument van kamp Erika. Hier werd de plechtigheid aan het eind van de middag gehouden. Onder de aanwezigen ook oud-gevangenen en hun familie.

“Overgeleverd zijn aan de willekeur van de ander. De gevangen van Kamp Erika waren volledig overgeleverd aan hun bewakers. Het besef wat hier is gebeurd, roept ons op te staan voor de waardigheid van elke mens”, aldus burgemeester Hans Vroomen in zijn toespraak voorafgaande aan het spelen van The Last Post, twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus.

Ook sprak hier de 94-jarige Harry Burgers uit Nijmegen als oud-gevangene van het kamp de aanwezigen toe. Namens de openbare basisschool Nieuwebrug droegen Krijn Braakman, Lisanne Grotenhuis en Anouk Bauwer een zelf gemaakt gedicht voor. Voor Sophie Habers was er het gedicht ‘Verzet’, het landelijk thema dit jaar voor de herdenking. Na afloop werd de bezoekers van de herdenking koffie aangeboden in het bezoekerscentrum De Besthmenermolen.

Gemeentehuis
“Wat zou jij doen? Waar sta ik? Waar sta jij?” Dat is wat burgemeester Vroomen de aanwezigen voorlegde bij de dodenherdenking bij het gemeentehuis van Ommen. “Door onze daden kunnen we duidelijk maken dat iedereen er bij hoort”, aldus Vroomen, die een oproep deed zich niet bang te laten maken door haatpredikers, door schreeuwers op de sociale media of door politici die mensen in hokjes drukken. “Door het te laten zien maken we duidelijk dat iedereen mag zijn zoals hij is. Dat is immers het fundament van onze vrijheid”, aldus Vroomen.

Vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit
“Laten we ons dan ook uitspreken, jij en ik. Telkens als intolerantie als een vanzelfsprekendheid wordt gepresenteerd. Laten we dat doen in ons gezin, op het werk, tijdens een feestje en laten we de ander de vraag stellen: ”Hoe zou jij het vinden als…?” Volgens Vroomen zijn de waarden van onze samenleving als vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit het waard om voor te gaan staan. Anders is het offer dat is gebracht door velen die wij vandaag gedenken tevergeefs geweest.

Angsten en onzekerheden waren er tijdens de oorlog. Toch waren er mensen die daar tegen in gingen. Zij namen het risico door te kiezen voor de ander. Als voorbeelden werden genoemd Bert Bokkers en Jan Houtman. Bokkers en Tjitske de dochter van wijlen Jan Houtman waren bij de herdenking bij het gemeentehuis eregasten. Bokkers zorgde als gemeenteambtenaar voor vervalsingen van persoonsbewijzen voor onderduikers en Jan Houtman voerde diverse verzetsdaden uit, maar moest dat met de dood bekopen. Hij werd op 17 november 1944 vermoord door een kampbewaker van Erika.

“Deze mensen deden wat zij vonden dat ze moesten doen. Zij toonden heldenmoed, ongeacht wat de gevolgen voor henzelf en hun naasten waren. Wat zou jij gedaan hebben in hun situatie?” vroeg Vroomen zich af. “Geen van allen kunnen wij antwoord geven op die vraag, maar wij kunnen onszelf wel de vraag stellen wat doe ik? En met het stellen van de vraag begint het verzet. Door onze daden kunnen we duidelijk maken dat iedereen erbij hoort.

De burgemeester verhaalde over zijn bijzondere ontmoeting eerder op de dag met de heren Harry Burgers en Henrikus Van Heerde die de verschrikkingen van kamp Erika aan den lijve ondervonden hadden. “Ook inwoners uit de omgeving pleegden verzet. Door de gevangenen, die ook buiten het kamp moesten werken, voedsel toe te spelen. Deze hulp aan gevangen was niet van gevaar ontbloot. Verzet begint niet met grote woorden, maar bestaat soms ook uit kleine daden. Ieder stelt zich de vraag op zijn eigen manier: wat moet ik doen?”,  aldus Vroomen.
De herdenking bij het gemeentehuis werd muzikaal luister bijgezet door het Ommer mannenkoor en muziekvereniging Crescendo.

Gedicht
Verzet
Verzet je tegen onderdrukking
van mensen door mensen.
Is macht dan zo belangrijk,
zo belangrijk om iemand dood te wensen?

Verzet je tegen gedachten
dat je beter bent dan een ander.
Voel je niet verheven,
maar leef naast elkander.

Verzet je tegen oorlog.
Laat hem niet beginnen,
want hij kent alleen maar slachtoffers.
Niemand zal ooit winnen.

Verzetten tegen … het klinkt zo stoer:
achter een idee gaan staan.
Maar zou het niet beter zijn,
als het woord niet hoefde te bestaan?

Lees ook

Fietstocht van Saam Welzijn vanuit Dalfsen

DALFSEN – Saam Welzijn in Dalfsen houdt op dinsdag 27 juli weer een fietstocht. Vertrek …

Home / ommen staat stil bij oorlogsslachtoffers

ommen staat stil bij oorlogsslachtoffers

Besthmenerberg
De historische vereniging CCO organiseert in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika op vrijdag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: ‘Nederland gedenk. Ter nagedachtenis aan hen die deze weg gingen naar het concentratiekamp Erika, waar tussen ’42 – ’45 talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord’. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen.

In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis dezelfde avond is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruit geschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen. Om 17.30 uur verzamelen we op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Vroomen een toespraak. Om 17.58 wordt The Last Post in acht genomen en om 18.00 uur is er twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging. Na de officiële herdenking is er mogelijkheid om koffie te drinken in de Besthmenermolen.

Beerzerveld-Mariënberg
Op 4 mei zal ook de jaarlijkse Dodenherdenking plaatsvinden in Mariënberg. Om 19.30 uur wordt verzameld op de hoek Nieuweweg/Stationsweg ter hoogte van pastorie G.K.V. Daarna zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans gelegd worden bij het NS-monument, waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg. Daar zal een aantal liederen worden gespeeld door leden van de Broederband.

Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden er kransen gelegd door respectievelijk kinderen van groep 7/8 van de GBS de Regenboog, de gemeenten Hardenberg en Ommen en het 4 mei comité. Aansluitend is er voor een ieder die wil gelegenheid om bloemen te leggen. Ter afsluiting klinken onder begeleiding van de Broederband nog twee coupletten van het Wilhelmus zingen. Het verzoek is om iedereen de vlag halfstok te laten hangen op deze dag. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, mag deze dan feestelijk en voluit wapperen.

Stegeren
De herdenking in Stegeren begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging De Bazuin. Het welkomstwoord wordt om 19.45 uur gegeven door Frits Welink, voorzitter PB Stegeren/Junne. Om 20.00 uur zal er twee minuten stilte worden gehouden. Na de twee minuten stilte volgt het zingen van het Wilhelmus.

Om 20.06 uur houdt wethouder Lagas een toespraak. Hierna volgt de kranslegging door wethouder Lagas en Egbert Baarslag. De kinderen van CBS Hoogengraven dragen om 20.15 uur gedichten voor, waarna het defilé start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen die voor u klaar staan. Tevens is er gelegenheid om droppingsmateriaal (onder andere geweren) te bekijken, die destijds bij de droppings in Stegeren zijn gebruikt.

Lemele
In Lemele vindt de herdenking plaats bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde. Kort voor 20.00 uur klinkt het Taptoesignaal, waarna het twee minuten stil wordt. Vervolgens worden kransen gelegd namens de inwoners van Lemele en door wethouder Scheele namens de gemeente Ommen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan deze korte plechtigheid deel te nemen.

Ommen
In Ommen start het programma om 19.45 uur bij het gemeentehuis. Dit jaar werken kinderen van basisscholen De Triangel en De Kardoen mee aan de herdenking, net als scoutinggroep Van Pallandt, het Ommer Mannenkoor onder leiding van Gezinus Veldman en muziekvereniging Crescendo.

Om 19.45 beginnen de muziekvereniging en het mannenkoor gezamenlijk het programma. Om 19.59 speelt de trompettist The Last Post, waarna er twee minuten stilte worden gehouden. Na de twee minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld. Om 20.05 uur houdt burgemeester Vroomen een toespraak. Daarna draagt het Mannenkoor een lied voor samen met de kinderen van de basisscholen. Om 20.16 uur vindt de kranslegging plaats door de burgemeester, het 4 mei comité en de kinderen van de basisscholen. Na de kranslegging lezen de leden van het 4 mei comité de 71 namen voor van de oorlogsslachtoffers. Vervolgens start het defilé en is er voor ieder de gelegenheid tot het leggen van bloemen.

Lees ook

Fietstocht van Saam Welzijn vanuit Dalfsen

DALFSEN – Saam Welzijn in Dalfsen houdt op dinsdag 27 juli weer een fietstocht. Vertrek …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.