gerlant pesticiden

  De zwaluwen zitten vol met DDT (Dichloordifenyltrichloorethaan) . Een middel dat sinds midden jaren zeventig in Nederland verboden is, die hebben dat dus ergens anders in de wereld gekregen. “De ooievaars brengen gemiddeld elk jaar minder jongen groot, en ook de sterfte onder jonge ooievaars die het nest verlaten is groot. Het is een wijdverbreid misverstand dat ooievaars leven van kikkers en jonge vogels. Die staan in het wild helemaal niet op hun menu, zegt een zelfbenoemde ooievaarsexpert bij RTV Oost.
  Ik grinnik net als bij al die natuurgeleerden, als je Ooievaarsexpert bent kan je dat ook beter preken. Stel je voor dat mensen gaan geloven dat jou broodwinning weidevogeltjes of kikkers eet. Voordat je het weet bestaat je baan niet meer. Ik zie waar de ooievaars hier achter het huis hun jongen mee voeden. Dat zijn geen vliegen en wat ik ook zie op YouTube zijn mensen in Portugal die er op schieten. Daar wordt het dier vooral als overlast, als ‘predator’ gezien.
  De bij, het komt door de pesticiden dat ze massaal het loodje leggen beweerd een geleerde op basis van een vaag onderzoek van Natuur Monumenten deze week. Een beangstigend probleem van wereldformaat met de achterliggende boodschap: Als we ervoor zorgen dat we de pesticiden Nederland uitbannen, kunnen wij het tij nog keren.

  Dat de pesticiden de oorzaak zijn van de massale sterfte van de bijen is een fabeltje. De honingbij is vooral slachtoffer van een klein exotisch beestje, de Varroamijt. Ik zie op YouTube dat imkers bijna overal in de wereld hun kasten moeten behandelen tegen de exoot. Doen ze dat niet dan richt het beestje hun bijenvolken onverbiddelijk te gronde. En dat behandelen? Inderdaad, met pesticiden…

  Een parasiet, die in de bijenkasten rond de wereld een slachtpartij aanricht behalve in Australië. Via YouTube chat ik met boeren rond de wereld. Zij spuiten pesticiden of het ranja is, lachen mij uit met het eventuele Europese pesticiden verbod. De Australiërs zijn nog scheutiger dan de Amerikanen maar is er daar geen grootschalige bijensterfte omdat ze de Varroamijt buiten hun grenzen hebben weten te houden.

  Imkers behalve in Australië moeten hun kasten met gif overgieten tegen een beestje dat volgens tegenstanders van pesticiden geen kwaad kan. Varroa destructor is een exotische parasiet. De mijtsoort komt uit Azië. De Aziatische bij wordt niet beschadigd door de Varroamijt omdat ze door duizenden jaren evolutie karakteristieke kenmerken heeft ontwikkeld die haar ‘immuun’ maakt. Door het verplaatsen van de Europese bij van en naar het verspreidingsgebied van de Varroamijt kon de mijt overstappen naar de Europese honingbij. De mens heeft ervoor gezorgd dat Varroa over de wereld is verspreid. Zolang de gastheer-parasiet relatie niet stabiel is, is het aan de mens om honingbijen te helpen met deze ziekte om te gaan. Maar, cynisch, goddank heeft de Europese Unie een verbod aangekondigd van het gebruik van pesticiden die slecht zouden zijn voor de bij…

  De mensheid heeft de natuur zover gemanipuleerd met haar bemoeienissen dat onze bijen kapot gaan van een exotische mijt. Dat ooievaars die door fokprogramma’s door mensen opgezet hier moeten leven, nu opzoek gaan naar andere leefgebieden. Wel na dat andere door de mens gewenste predatoren als vos, steenmarter en roofvogels de meeste jonge weidevogels, kikkers en het andere kleine wild opgevreten hebben. Dat zwaluwen die in Afrika tijdens het overwinteren pesticiden drinken en hier dood gaan volgens ‘geleerden’ de schuld van onze boeren is.
  Het is van de zotte te denken dat wij Nederlanders aan het eten blijven zonder bestrijdingsmiddelen. Maar er is een cynische troost. Op YouTube chat ik met boeren uit de wereld. In Amerika produceren de meeste boeren glyfosaat resistent, in Rusland, in Australië maar ook in China spuiten ze er lustig op los en zelfs in Afrika zijn er al boeren die denken Europa te kunnen veroveren als wij straks geen eigen voedsel meer hebben.

  Pesticiden: minder, minder, nog minder moet onze Nederlandse boodschap aan de wereld zijn. Net als onze boeren dat al jaren doen. Je kan ‘roomser dan de Paus zijn’ maar dan komt er een dag dat je er achter komt dat je de wereld niet hebt gered.

  gerlant@regiobode.nl

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.