documentaire schat van dalfsen wint prijzen op filmfestival in amerika

  Het filmfestival en haar bezoekers roemt de makers om de natuurlijk en heldere verbinding tussen heden en verleden en het in beeld brengen van de prachtige omgeving van Dalfsen en de betrokkenheid van de inwoners. Met deze prijzen kan er weer een hoogtepunt worden bijgeschreven in het project Schat van Dalfsen. Jan Uitslag: “Dat de archeologische vondsten die zijn gedaan in Oosterdalfsen de gemeente zoveel zouden brengen, dat hadden we nooit kunnen verzinnen. Dalfsen staat nu zelfs op de kaart in Verenigde Staten.”

  In de documentaire ZOALS WIJ volgden documentairemakers Hans Dirven en Merel ten Elzen (Loveland Film & Photography) een jaar lang alle relevante ontwikkelingen rondom de Schat van Dalfsen. Te beginnen bij de schat zelf. Kijkend naar de feitelijke vondsten schetsen ze een uniek beeld van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, haar gewoonten en gebruiken. Daarnaast zijn ze op zoek gegaan naar verbindingen met het heden; met de omgeving en bewoners van Dalfsen anno nu. De documentaire maakt op zachte en toch indringende wijze voelbaar dat de band tussen onze geschiedenis en wie we nu zijn onlosmakelijk is. Hierdoor wordt inzichtelijk waarom rituelen en gebruiken ook in deze tijd zo ontzettend belangrijk zijn. Ze laten ons voelen dat we bij elkaar horen. En dat we er, steeds opnieuw, voor kunnen kiezen om bij elkaar te wíllen horen. Als een familie. Zelfs zonder bloedband.

  Ongekend groot vraagstuk Na het vinden van de unieke bodemvondsten in het voorjaar van 2015, stond de gemeente Dalfsen onverwacht voor een ongekend groot vraagstuk: waren wij in ons eentje schatplichtig geworden voor het in kaart brengen, onderzoeken en verzorgen van een belangrijk stuk Nederlandse identiteit? Wilden wij als relatief kleine gemeente de rol van herschrijver van deze gezamenlijke NoordwestEuropese geschiedenis eigenlijk wel op ons nemen? Ondanks alle onzekerheden en vragen, besloot de gemeente Dalfsen de handschoen op te pakken. Onderzoekend en stapsgewijs. Doordrongen van de waarde van de vondst, op zoek naar deskundige en betrokken medestanders in binnen- en buitenland. Betrokkenen die, net als de gemeente, inzagen dat het hier behalve over een morele plicht, eigenlijk gaat om een prachtig en liefdevol avontuur.

  Projecten De documentaire Schat van Dalfsen is één van de bijzondere projecten die is voortgekomen uit het vinden van de unieke bodemvondsten. Enkele andere hoogtepunten zijn: een musical gespeeld door kinderen uit Dalfsen, een familiepad, het ontwerp voor de woonwijk Oosterdalfsen en een gedichtenroute. Daarnaast bereidt het Drents Museum een internationale tentoonstelling voor met als werktitel ’Pyramids of the North‘ waarbij de vondsten uit Dalfsen de aanleiding vormen. Deze tentoonstelling staat gepland voor eind 2020 om vervolgens door te reizen naar Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Canada.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.