dalfserveldwetering en gemaal open tijdens dag van de bouw

  Medewerkers van aannemer Dura Vermeer en het waterschap informeren bezoekers over het hoe en waarom van de aanleg van het laatste deel van de Dalfserveldwetering en de duiker onder de Hessenweg en over de bouw van het gemaal De Broekhuizen.

  Voor jong en oud zijn er diverse activiteiten zoals een rondleiding door de duiker en langs de wetering, projectie beelden in de duiker, bekijken gemaal De Broekhuizen met een 3D bril en bekijken bouwmaterieel.

  Dalfserveldwetering
  In de periode 2013/2014 heeft het waterschap al een groot deel van het tracé van de Dalfserveldwetering (ca. 6 km) aangelegd. Hierbij werd ruimte voor water (waterbergingen) gerealiseerd en zijn maatregelen voor natuurontwikkelingen (natuurvriendelijke oevers en vispassages) meegenomen. De aanleg van het laatste deel van deze wetering (ca. 1 km) van de Bese naar het nieuw te bouwen gemaal De Broekhuizen was toen nog niet uitvoerbaar. Redenen hiervan waren dat er nog onvoldoende gronden waren verworven en deze grondverwerving samenviel met de opwaardering van de provinciale weg N340.

  Gemaal De Broekhuizen
  De bouw van het gemaal De Broekhuizen langs de Vecht is het sluitstuk van de afkoppeling van een deel van het bemalingsgebied van de gemalen Streukelerzijl en Galgenrak bij Hasselt. Dit gebied beslaat de regio Hasselt-Dalfsen-Nieuwleusen en is 18.000 ha groot. Een gebied dat af en toe te nat is en momenteel niet voldoet aan de geldende normen voor wateroverlast. Maar ook is hier in droge perioden juist een tekort aan water. De aanleg van het laatste deel van de Dalfserveldwetering samen met de realisatie van het nieuwe gemaal lost deze knelpunten op, door een deel van het bemalingsgebied af te koppelen en af te voeren naar de Vecht. Daarnaast pompt het gemaal in droge perioden vanuit de Vecht water het gebied in. Ook is het gemaal passeerbaar voor vissen.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.