corine aalvanger stuit op lied geschreven door gevangene kamp erika

  Corine woont aan de Bouwstraat in Ommen, in de voormalige kosterwoning van de gereformeerde kerk. Ze is visual artist en studeert aan Master Institute AKV St. Joost te Den Bosch; momenteel is ze aan het afstuderen. Ze werkt met stilstaande en bewegende beelden, archieven, tekst en found footage. Corine doet veel onderzoek en richt zich op sociale thema’s , gerelateerd aan tijd, plek en mensen.

  Corine: “Vanuit deze fascinatie stuitte ik een aantal jaren geleden op een foto van gevangenen uit Kamp Erika die door de Bouwstraat lopen. Op de foto zijn de Gereformeerde Kerk en de kosterwoning te zien, de woning waar ik sinds 2003 woon. Deze foto was de start van mijn studieproject en geeft het een persoonlijke lading. Ik ging op zoek naar de oorsprong van de foto en dook in de geschiedenis van de Besthmenerberg. Begin jaren ’20 vorige eeuw zijn hier de Sterkampen van Krishnamurti gevestigd. Tijdens de oorlog vestigt de Duitse bezetter er een Arbeitzeinsatzlager: Kamp Erika.

  Na de oorlog verandert opnieuw de functie; nu naar Kamp Erica, een bewaringskamp voor collaborateurs. Vanaf 1948 tot heden is er op het kampterrein een recreatiecentrum gevestigd. Afhankelijk van de huidige vluchtelingenstroom krijgt het de functie van een AZC tijdens de winterperiode.” Om contact te krijgen met de asielzoekers wordt Corine vrijwilliger op het AZC; ze onderneemt activiteiten met een groep vrouwen.

  Corine: “Tijdens mijn zoektocht vond ik met mijn begeleidend tutor Flip Bool een lied uit 1943, geschreven door een Leidse student: Ad Klercke. Hij was één van de studenten die niet voor de loyaliteitsverklaring wilde tekenen en daarom werd vastgezet in Kamp Erika. Met dit lied als uitgangspunt ben ik met de vrouwen uit het AZC nieuwe teksten gaan schrijven: het ‘Ommenlied’. Semhar Tesfamariam uit Eritrea kreeg Nederlandse les in het AZC en ik vroeg haar om het Ommenlied uit 1943 voor te dragen voor de camera. Elke woensdagavond, zolang ik mij kan herinneren, oefent het Ommer Mannenkoor in zalencentrum ‘De Kern’, naast de Gereformeerde Kerk. Als ik bij zomeravond in de tuin werk geniet ik van het gezang. Tijdens de herdenking op 4 mei zingt het Ommer Mannenkoor de laatste jaren bij het gemeentehuis en zo kwam het project bij elkaar. Ik benaderde het koor; dirigent Gezinus Veldman was enthousiast en zette het nieuwe Ommenlied op bladmuziek en nam het vorige zomer op met het koor, in het Bostheater. Door deze fantastische samenwerking kwam een groot onderdeel van mijn afstudeerproject tot stand. Momenteel werk ik aan een laatste edit voor mijn afstuderen, het project zal o.a. getoond worden op 27 t/m 30 juli 2018 in ’t Fijnhout te Amsterdam.”

  Onlangs werd tijdens de dodenherdenking het lied gezongen door het Ommer Mannenkoor, onder begeleiding van een saxofoon. Corine, onder de indruk: “Het is buitengewoon bijzonder om op woensdagavond uit Den Bosch te komen en bij het uitstappen uit de auto het koor het ‘Ommenlied’ te horen zingen. Zij dragen bij aan het ‘niet vergeten’, van zowel het verhaal van Semhar als van Ad Klercke.”

  Ommenlied
  Zij was jarenlang een soldaat,
  Beroofd van vrede en innerlijke rust.
  Slachtoffer van ballingschap en lijden,
  Toen is zij naar Ommen gevlucht.

  Refrein:
  Ver van hen, waarvan ik zoveel heb gehouden,
  Vlucht ik nu door woestijn en over zee.
  Ik wil het vergeten, wat ik heb moeten aanschouwen.
  Kijk niet terug en neem in mijn hart geliefden mee.
  Mijn verhaal te vertellen, is dat waarom ik nog leef.

  Toen kwamen wij aan in Ommen,
  En ik voelde me zo moe en alleen.
  Waar de stilte van heide ons deed verstommen,
  Deze plek waarover al zoveel verdween.
  Onze krachten bundelen wij samen,
  Wij bouwen hier aan ons bestaan.
  Eens weer met onze geliefden tezamen,
  De toekomst is nu, het wachten breekt aan.

  Refrein:
  Ver van hen, waarvan ik zoveel heb gehouden,
  Vluchtte ik door woestijn en over zee.
  Ik kan niet vergeten, wat ik heb moeten aanschouwen.
  De tijd is nu, de tijd omvat het verleden,
  Mijn verhaal te vertellen, dat is waarom ik nog leef

  (de woorden zijn door Gezinus Veldman van het mannenkoor aangepast op de muziek)

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.