briljant voor hendrik jan hogenkamp en jantina van der linde

  De twee, die allebei oorspronkelijk uit Witharen komen, ontmoetten elkaar vroeger dus niet zo heel ver van huis. Hendrik-Jan houdt wel van een beetje humor: “Zij woonde vlakbij. Ik heb niet zo verre weg-ezöcht. Ik moest even dwars over de Balkerweg. Twee kilometer misschien. Maar op school hadden we elkaar niet gezien.”

  Het echtpaar woonde in Witharen, in het huis waar hij geboren was. Hendrik-Jan werkte als chauffeur voor de RMO Balkbrug. Hij hield thuis schapen en bleef er soms ’s nachts voor op. “Je bent er zowat veearts bij. Het is ook zo jammer, als je ‘s morgens wakker wordt en er dode lammetjes zijn. Een kleine moeite om de schapen even te helpen.” Jantina was werkzaam als huishoudelijke hulp, onder meer in de Wolfskuil. Ze mocht na haar huwelijk ook graag iets met bloemen doen. Ze kregen 6 kinderen, waaronder een tweeling. Er zijn 13 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen. Het 11e achterkleinkind is op komst. Het bruidspaar is een aantal keren naar Canada geweest; 4 van haar 5 zussen zijn daar naartoe geëmigreerd. Dat vond ze wel jammer.

  De bruid had helaas regelmatig gezondheidsproblemen. Onlangs was ze heel ziek; gelukkig gaat het nu wat beter. Zij vindt het ‘geweldig’ en ‘prachtig’ dat ze al zoveel jaar samen zijn. Hij ook. “Vijfenzestig jaar is een heel eind… We trouwden nog in het oude gemeentehuis. Er is al heel wat veranderd in die jaren.” Ze wonen inmiddels alweer vijftien jaar aan de Smitstraat. Hendrik-Jan: “En dan ga je naar Ommen. We hebben er geen moeite mee gehad om te verhuizen. Het gaat hier prima.”

  Iedere dinsdag gaat hij nog naar de markt, net als vroeger, toen hij nog wel eens handelde in vee. “Vroeger stond ik hier al met mijn vader op de varkensmarkt. Mijn vader met een hok vol biggetjes. Hij zei: ‘We gaan alles verkopen óf niks.’ En dan deden we handjeklap. Er werd afgerekend bij Weertman. (tegenwoordig Flater, red.) Dat was altijd gezellig. Het is ook zo gebleven dat ik op dinsdag naar de markt ga en dan naar Flater. Maar veel bekenden zijn er nu niet meer.”

  Het bruidspaar vierde het jubileum met een etentje. Samen met kinderen, kleinkinderen en naaste buren. “Wat is nu het geheim van zo’n goed huwelijk? Hij: “Moeilijke vraag.” Zij: “Elkaar de ruimte geven.” Hij: “Dat leer je ook. Elkaar aanvoelen, ja. Je hoeft het ook altijd niet eens te zijn. Dan heb je ook nog wat goed te maken…”

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.