ben jij een gewoontedrinker

  Campagne ‘Gewoon lekker nuchter’ is gericht op het gewoontedrinken van 55-plussers. Geregeld een wijntje tijdens het koken? Of een biertje na het sporten? Deze vorm van drinken heet ‘gewoontedrinken’. Uit recent onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB (februari 2018) blijkt dat 75% van de 55-plussers zichzelf elke dag minimaal een glas alcohol inschenkt.

  “Het doel is om 55-plussers bewust te maken van wat gewoontedrinken inhoudt en ze te laten nadenken over hun drinkgedrag. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ouderen niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de gevaren van regelmatig alcoholgebruik. Daar willen we graag verandering in aanbrengen. Daar komt bij dat het drinkgedrag van 55-plussers vaak onbewust voorbeeldgedrag voor jongeren is. Mensen raken daarmee op (te) jonge leeftijd gewend aan alcohol”, zo legt wethouder Jan Uitslag uit.
  Nadelen van alcohol Alex Govers, preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, legt de gevaren uit: “Ouderen hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen wat ze extra kwetsbaar maakt voor de negatieve effecten van alcohol. Overmatig drinken vergroot het risico op valincidenten en diverse ziektes, zoals kanker. Alcohol versterkt ook de bijwerking van medicijnen. Ouderen hebben minder lichaamsvocht en meer lichaamsvet, de lever en nieren werken hierdoor minder goed waardoor de lichaamsweerstand afneemt. Met een zogenaamd slaapmutje valt men vaak wel sneller in slaap, maar is de slaap minder diep, waardoor de nachtrust verslechtert en eerder vermoeidheid ontstaat.”

  (Ongemakkelijke) vragen
  Door elkaar de vraag te stellen of en waarom men uit gewoonte drinkt, kunnen mensen met elkaar het gesprek aan gaan. Dat is niet altijd even makkelijk. Daarom is de PraotPot ontwikkeld. Hierin zitten kaartjes met grappige en ongemakkelijke vragen, stellingen en dilemma’s over het gebruik en de gevolgen van alcohol. Dit gezelschapsspel maakt het makkelijker om het gesprek aan te gaan. De Proatpot is te vinden in de kulturhusen in Dalfsen en Lemelerveld en in de Bibliotheek in Nieuwleusen. Op verzoek is ook een exemplaar aan te vragen bij Michael de Vries van Saam Welzijn (T. 06 31 69 48 04 / E. m.devries@saamwelzijn.nl).

  Meer informatie
  Voor de één is de huisarts de eerste persoon waar je aan denkt om hulp of advies te vragen. In de eigen gemeente Dalfsen kan men op een laagdrempelige manier informatie of advies te vragen bij Michael de Vries van Saam Welzijn in Dalfsen (T. 06 31 69 48 04 / E. m.devries@saamwelzijn.nl). Meer informatie over de campagne is te vinden op www.saamwelzijn.nl/lekkernuchter. Deze campagne is onderdeel van het gemeentelijke gezondheidsbeleid Dalfsen Kerngezond.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.