vitens water wordt niet duurder

  “Het klopt dat Vitens jaarlijks investeert in grondwaterzuivering. Met de zuivering worden talloze stoffen en mineralen uit het grondwater gefilterd zodat het drinkwater ruimschoots aan alle wettelijke normen voldoet. Het klopt dan ook niet dat Vitens jaarlijks 15 miljoen euro éxtra zuiveringskosten maakt om op het middel Round Up uit het grondwater te zuiveren. De kosten voor drinkwater voor de klant worden dus ook niet hoger”, zo stelt het bedrijf.

  Overigens plaatste De Stentor dinsdag een aanvulling op het artikel waarin ook wordt gesteld dat de jaarlijkse 15 miljoen euro ook nodig is voor andere (onkruidbestrijdings)middelen.
  Ook kwam die dag wetenschappelijk onderzoeker Corné Kempenaar van de Wageningen Universiteit aan het woord in de krant. Daarin stelt hij onder andere: “Glyfosaat blijft soms in minimale hoeveelheden in de grond achter, maar doodt dan geen planten meer. Daardoor kun je na het gebruik gewoon weer planten kweken.” En, zo vertelt hij: “Als je naar het toxicologisch profiel van Roundup kijkt, kun je zien dat het middel veiliger is dan 95 procent van de andere bestrijdingsmiddelen tegen onkruid.”

  Discussie

  Vitens maakt zich er hard voor om het gebruik van schadelijke middelen terug te dringen en haar circa honderd bronnen te beschermen. “Dat doen we door samen met partners te werken aan een schone leefomgeving”, zo staat in de maandag geplaatste persverklaring. “Met de agrarische sector werkt Vitens succesvol samen in programma’s als ‘Boeren voor drinkwater’ en ‘Vruchtbare Kringloop Achterhoek’ waarin een gezonde bodem het gezamenlijke belang is. Ook lobbyt Vitens op landelijk niveau onder andere via de brancheorganisatie Vewin om het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken.”
  Het gebruik van Roundup staat al jaren flink ter discussie. De een stelt dat het te giftig is, de ander ziet het middel als een uitkomst. Wetenschappers komen er onderling ook niet uit.
  Op SallandCentraal.nl barstten eerder deze maand ook twee discussies uit. Biologische boer Jan Overesch plaatste een opinie over het gebruik van Roundup. “Als je de laatste dagen door Salland rijdt, zie je verschillende weilanden en akkers die helemaal oranje/geel gekleurd zijn. Velen zullen zich afvragen wat de oorzaak van deze verkleuring is. Deze verkleuring, ook wel landschapspijn genoemd, wordt veroorzaakt door het spuiten van het gif glyfosaat ofwel Roundup in de traditionele landbouw.”

  ‘Hartstikke fit’
  Dat zorgde voor een reactie van Rudie Haarman van LTO Salland in de vorm van een tweede opinie. “Die bodem is hartstikke ‘fit’”, zo stelde hij. “Verder heeft glyfosaat geen nadelige invloed op de bodem of het bodemleven. Het is het meeste onderzochte bestrijdingsmiddel ter wereld. Boeren gaan er zeer zorgvuldig mee om. Elk jaar volgen we verplichte cursussen om onze kennis op peil te houden. Ook worden de veldspuiten verplicht gekeurd, vergelijkbaar met een apk-keuring van de auto. Kortom, boeren weten wat ze doen en doen dit veilig en verantwoord. En dan vind ik het droevig dat u denkt dat de bodem niet fit zou zijn.”

  Overigens roept Jan Overesch in de Stentor op te stoppen met het gebruik van Roundup. “Er zijn alternatieven genoeg, zoals schrijveneggen en cultiveren. Van mij hoeven echt niet alle boeren biologisch te worden, maar kunnen we het gif niet laten staan met z’n allen?”

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.