opening tentoonstelling in palthehof met solextoertocht

  Om 10.00 uur verricht wethouder Jan Uitslag de opening van deze eerste DNA van Dalfsen- tentoonstelling en geeft het startsein voor de Solextoertocht onder leiding van leden van de Solexvereniging ’t Olde Ploffie.

  Het is een open toertocht, waarvoor B&B Het Klooster van Dalfsen belangeloos een aantal Solexen beschikbaar stelt. Dit is een unieke kans voor wie zelf geen Solex heeft, maar wel aan zo’n tocht door onze mooie gemeente wil deelnemen.

  De tocht gaat langs De Wiekelaar in Oudleusen naar het Zwembad in Lemelerveld, waar een foto-film expositie is ingericht en de deelnemers een eenvoudige lunch wordt aangeboden. Daarna gaat de tocht naar het Anjerpunt in Hoonhorst, waar een kleine expositie over de belangrijkste verbindingswegen rond Hoonhorst is ingericht en dan naar het Kerkplein in Dalfsen, waar een gevarieerde opstelling van oldtimers en mobiele gebruiksartikelen m.b.t. het DNA van de Gemeente Dalfsen is te bewonderen. Daarna gaat de tocht terug naar de Palthehof in Nieuwleusen.

  Deelname is gratis, maar het bezit van een rijbewijs is een voorwaarde. Wetgeving: wie een rijbewijs heeft mag op een Solex rijden. Deelname is op eigen risico. Helmen zijn beschikbaar. Opgave via Info@Palthehof.nl zolang er Solexen beschikbaar zijn; op is op.

  ‘Vaart en Vecht; verbinding, verkeer, vooruitgang’

  In Museum Palthehof wordt volop gewerkt aan de tentoonstelling die op 7 april geopend wordt door wethouder Jan Uitslag. De tentoonstelling laat zien hoe groot de betekenis van wegen, rivier en kanalen is geweest voor de economische ontwikkeling in de gemeente Dalfsen. De eerste bewoners vestigden zich langs de Vecht en via deze rivier werd de zware Bentheimer zandsteen vervoerd. Na het graven van de Dedemsvaart werd het moerassige hoogveen afgegraven en werden grote hoeveelheden turf vervoerd naar de steden in Holland. De schepen namen op de terugweg schelpen mee voor de kalkovens; goed voor het metselwerk bij de bouw van huizen, winkels en boerderijen op het ontgonnen land.

  Lemelerveld ontstond toen een zijkanaal van het Overijssels kanaal naar Deventer werd geopend. De stoommachine, het spoor en de tram brachten industrie naar het platteland. Nieuwe producten vonden hun weg naar het westen, zoals cichorei, aardappelmeel, suiker en fietsen. Voor de inwoners werd het reizen steeds gemakkelijker; met het spoormandje in de tram naar de vrijdagsmarkt en met de koffer op reis naar familie in verre oorden. Bromfiets, motor en auto maakten reizen comfortabel. Nu zorgt gemeentelijk beleid voor werkgelegenheid en schone industrie en bewaakt dat wonen in het eigen dorp en op het platteland aantrekkelijk blijft.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.