minister wil bijengif alleen in de kas

  De minister verklaart in de Kamerbrief in te zullen stemmen met een voorstel van de Europese Commissie om de toepassing van de genoemde insecticiden te beperken. Over het voorstel van de Commissie zal op 27 april worden gestemd door de lidstaten van de EU. Als ze instemmen, mogen neonicotinoïden – die in de volksmond inmiddels ‘bijengif’ heten – alleen nog in kassen worden gebruikt.
  Het verbod zal ingrijpende gevolgen hebben voor de akkerbouw.

  Vanuit LTO Nederland verklaarde akkerbouwvoorzitter Jaap van Wenum dat hij zich grote zorgen maakt over de akkerbouwteelt in ons land. Van Wenum is bang dat telers zullen teruggrijpen op alternatieven die slechter zijn voor het milieu dan neonicotinoïden. Dat meldt het Agrarisch vakblad Boerderij.

  Een inperking van het gebruik van neonicotinoïden verplicht de Europese en de nationale overheid ook extra in te zetten op het onderzoek naar alternatieven, “waar wij natuurlijk ook al mee bezig zijn”, aldus Van Wenum. De minister zegt dat de beperkingen grote impact hebben op de teelt van aardappelen, suiker- en voederbieten, bloembol- en bloemknolgewassen en van de teelten van graszoden en hop. Hoewel naarstig naar alternatieven wordt gezocht, is er op korte termijn geen ander middel beschikbaar. De minister wil met de sector verder zoeken naar de mogelijkheden.

  Kamerlid Maurits von Martels (CDA) laat via twitter weten: ‘dit roept heel wat vragen op!’Samen met Helma Lodders (VVD) verzoek ingediend voor een spoed e-mailprocedureAls de spoed e-mal procedure wordt goed gekeurd door de vaste kamer commissie voor landbouw zal de minister voor donderdagmorgen 10.00 uur hun vragen moeten beantwoorden, dit met het oog op de vergadering van de Europese Commissie vrijdagmorgen.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.