marja bakker van egelopvang vilsteren die kleinen kunnen zich niet redden

  Egelopvang Laarbrug vangt sinds drie jaar te lichte, verwonde of verzwakte egels op. Vanaf september zijn er vanuit de wijde omgeving maar liefst 75 egeltjes gebracht. (Tekst: Gea Slotman)

  Marja Bakker van Egelopvang Laarbrug lacht vertederd. “Ik had niet gedacht dat ik zoveel sympathie voor zo’n beestje zou hebben. Ze zijn ook nuttig natuurlijk. Ze eten slakken, insecten en muizen. Als je daar vanaf wilt, moet je eigenlijk een egel in je tuin nemen! Als je geluk hebt, dan blijft hij. Egels kunnen trouwens ’s nachts wel 3 kilometer afleggen. Als je overdag een egel ziet, is er vaak iets aan de hand. Een egel is namelijk een nachtdier. Je ziet hem alleen maar ’s avonds in de schemer of ’s nachts. Als hun moeder dood is, gaan de jonge egeltjes meestal op zoek. Dus als je er één ziet, heb je kans dat er nog veel meer zitten. Die kleinen kunnen zich niet redden,” legt ze uit.

  Egelopvang Laarbrug in Vilsteren is onderdeel van het Egelhuus Hollandseveld. De egels worden gebracht door dierenambulance of particulieren. Marja: “Vanaf augustus-september begint de aanloop. Soms zijn het hele kleintjes, die we iedere twee uur moeten voeden. Maar er komen ook volwassen egels, die verzwakt of gewond zijn.”

  Marja heeft er ‘als alles wakker is’ de handen vol aan. Iedere egel krijgt een naam en een eigen hok. Er is een verwarmde ‘ziekenboeg’ met 17 hokken. Deze egels worden extra in de gaten gehouden. Ze worden elke dag gewogen, gegevens worden bijgehouden. De 40 andere hokken staan in een onverwarmde ruimte. Daar zitten egels die goed op gewicht zijn en de winterslaap in kunnen. Egels krijgen droogvoer, vermengd met droog kattenvoer, maar ook nat kattenvoer (vlees) uit blik.
  Marja wordt bijgestaan door de vrijwilligers Jelly Weelink, José van Leeuwen en Magda Witbaard; ze kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Marja: ‘Knappen de egels weer op en zijn ze goed op gewicht, dan worden ze weer uitgezet. Wordt het later in het jaar, als het kouder wordt en er weinig voedsel voor ze is, dan houden we ze de hele winter in de opvang. Gelukkig gaan ze dan in winterslaap. In april-mei, als ze wakker zijn en goed op gewicht, worden de egels weer uitgezet in daarvoor geschikte uitzettuinen.”

  Egelopvang Laarbrug zoekt in omgeving Ommen-Vilsteren gastgezinnen voor gezonde egels in winterslaap. Die worden daarna – in overleg- in het voorjaar uitgezet. Er worden uitzettuinen gezocht en vrijwilligers voor vervoer en verzorging. In ruil voor blikjes kattenvoer komt Egelopvang Vilsteren haar verhaal doen op scholen.
  Egelfoon Egelopvang Laarbrug: 06 30852528

  De egel wordt ernstig bedreigd door:

  • gif tegen slakken
  • aardbeiennetten (hierin raken ze verstrikt)
  • vijvers, waaruit de egel niet meer kan komen ( oplossing: een trapje)
  • gaten voor de trampoline (ook hier kunnen ze niet meer uit komen)
  • afval waarin ze vast komen te zitten (zoals blikjes, Mc Flurry bekers)
  • het per ongeluk weggooien van een egel in de gft-bak, omdat hij tussen het blad zit
  • het weggooien van een egel omdat men denkt dat hij dood is (winterslaap)
  • het verkeer (moederegel wordt doodgereden, jongen maken geen kans)

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.